EDREMİT, EĞİTİMDE ÇITAYI HER GEÇEN GÜN YÜKSELTİYOR

Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç, 21.03.2014 tarihinde başladığı görevinde dördüncü yılını tamamladı. İlçemizde eğitim alanında başarılı birçok çalışmalara imza atan İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç ile 4 yıllık çalışmalarının kısa bir değerlendirmesini yaptık.

Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç, 21.03.2014 tarihinde başladığı görevinde dördüncü yılını tamamladı. İlçemizde eğitim alanında başarılı birçok çalışmalara imza atan İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç ile 4 yıllık çalışmalarının kısa bir değerlendirmesini yaptık.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü K.Ceren Yıldırım’ın, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç ile yaptığı röportajı sunuyoruz.

               İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevine başladığınız günden bu yana neler değişti?

Öncelikle eğitim denildiğinde her daim bizleri yalnız bırakmadığınız için, bizlere basın olarak kapılarınızı açtığınız için ve eğitim camiasına verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim.

“Değişimin olmadığı her yerde kokuşma başlar, kokuşma da önce değişime direnenleri çürütür.” Düşüncesinden feyz alarak sürekli değişen dünyada yerimizde saymamız istesek de mümkün olmuyor. Biz istatiksel rakamların karmaşasından daha çok etkin ve nitelikli büyümeyi hedefliyoruz. Tabii işin bir de istatiksel yönü var, o yönden bakılınca da, bayrağı devraldığımız günden beri hiçbir bahaneye, mazerete sığınmadan, yolumuza atılan taşlara aldırmadan ilerlemeye devam ettik.  Şöyle ki: Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevine başladığım günden itibaren hayata geçirmeye çalıştığımız projeler, yaptığımız planlar meyvesini vermeye başladı ve bu güzel gelişmeler bizleri mutlu etti. Günümüzde eğitim yalnızca akademik başarılarla değerlendiriliyor, biz bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz, düşünmekle kalmıyor hayata geçirmeye çalışıyoruz.Eğitim dediğinizde öğretmen de öğrenci de sınıfın dışına çıkıyor. Sosyal aktiviteleri, eğitimi destekleyen projeleri, değerler eğitimini benimseyen çalışmaları,  sportif faaliyetler ve yarışmaları ile Edremit’te eğitim ayrılmaz bir bütün hâline geldi. Biz de İlçemizde 23902 öğrenci örgün eğitim bünyesinde ve 13330 öğrenci yaygın eğitim bünyesinde olmak üzere toplam 37580 öğrenci ve 1530 öğretmenimizle eğitim öğretim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.İlçemizi İlimize bağlı diğer ilçelerle karşılaştırdığımızda oldukça geniş bir kitleye hitap ettiğimiz görülmektedir. Biz ilk günden bugüne bu durumu bir avantaj olarak görerek eğitimde farklı bakış açıları ve fikirlerin ortaya çıkabileceği, yeni ve güzel işlerin hayata geçirilebileceği potansiyelimizin farkında olarak çalışmalarımızı sürdürdük. Bu nedenle de meydana gelen hiçbir aksaklık yada öngörülen risk faktörleri bizi yıldırmadı. Doğru bildiğimiz hiçbir şeyden geri adım atmadan, başarıyı ısrarla isteyerek, yol haritamızı çizdik.

               Görev süreniz boyunca İlçemizde eğitim adına meydana gelen gelişmelerden kısaca bahsedebilir misiniz?

               Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak vizyonumuzu belirlerken sürekli gelişmeyi, ilerlemeyi, çağa ve yeniliklere ayak uydurabilmeyi esas aldık. Biliyoruz ki toplumlar kendi bireylerinin çalışma ve uğraşları nispetinde yükselir ve ilerler, yine bireylerinin tembellik ve cahillikleri oranında da geriler. Bunun dünyadaki en somut örneklerinin başında Japonya gelmektedir. 1945 yılında üzerine atom bombası atıldığı hâlde bugün capcanlı ve diri olarak dünyanın sayılı devletleri arasına girebilmeyi başaran Japonya, bulunduğu konumu bilim ve tekniğe verdiği önemle ve teknolojik gelişmelere öncülük etmesine borçludur. Bu nedenle “Mevcut kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şekilde kullanarak evrensel eğitim ilkelerini uygulayan, bilgi üreten, problem çözme ve karar verme becerisi gelişmiş, milli değerlerimizi benimsemiş Hep Önde Hep Öncü bir kurum olmak.” vizyonumuzdan asla taviz vermedik. Eğitimde kaliteyi artırmak ve öğrencilerimize fiziksel donanım anlamında yeterli eğitim ortamları sunmayı amaçladık. Son 4 yılda ilçemizdeki derslik ihtiyacının karşılanması ve tam gün eğitime geçilmesi amacıyla hatırı sayılır bir yol kat edildi. Devlet Yatırımları ile 186 derslik ve hayırseverlerimizin yatırımları ile 46 derslik olmak üzere toplam 232 derslik ilçemize kazandırılmış durumda. Aynı zamanda Akçay, Kadıköy ve Altınoluk’ta 24’er derslikli birer ilkokul da yatırım planlamasına alındı.Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak. Yani dört yılda toplamda 300’ün üzerinde dersliği ilçemize kazandırmış olacağız. Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında 4 yıl gibi kısa bir süre için bu sayı rekor sayılabilecek bir sayıdır.Yine okullarımızın fiziki donanımlarını artırmak amacıyla pek çok çalışmaya imza atıldı. Son yıllarda tüm okullarımızda çatı onarımı, kalorifer, kapı pencere onarımları, küçük onarımlar ve dış cephe yenilenmesi gibi bakım ve onarımlar yapılmış; pek çok okulumuz yapılan fiziki düzenlemelerle yeni birer çehreye kavuşmuştur. Yeni bir çehreye kavuşma konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binamızdaki yenileme çalışmalarının eğitim camiasının büyük bir ihtiyacına cevap verdiğini düşünüyorum. Çünkü 40 yıldır hizmet vermekte olan eski hâliyle müdürlüğümüz binasında fiziksel olarak çok elverişsiz şartlarda birimlerimiz görevlerini yapmaktaydılar. Personelimiz dar odalarda kalabalık bir şekilde çalışmalarını yürütüyordu ve gerektiğinde toplantılarımızı verimli bir şekilde yapacak bir toplantı salonumuz bulunmamaktaydı.  Binanın bakımının yapılması ve 4+4+4 sistemi nedeniyle öğrenci sayısı azalan Karagözoğlu İlkokulu binasının bir bölümünün de tahsis edilmesiyle; İlçe Milli Eğitim binamız da modern ve çok daha iyi hizmet verebilecek duruma gelmiştir.

               Bir diğer önem verdiğimiz husus da Zenginleştirilmiş Kütüphaneler. İlçemizde 4 adet devlet yatırımlarıyla ve 4 adet de hayırseverlerimizin destekleriyle olmak üzere toplamda 8 okulumuza Zenginleştirilmiş Kütüphane kazandırıldı. Kısmet olursa 9. Zenginleştirilmiş Kütüphane protokolümüzü de bugün bir hayırseverimizle imzalayacağız. Zenginleştirilmiş kütüphanelerin öğrencilerimizin okuma alışkanlığı kazanmaları, araştırmaya öğrenmeye ve bir kütüphane ortamında uzun vakit geçirmeye olan isteklerinin artması anlamında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Amacımız önümüzdeki süreç içerisinde bu sayıyı artırarak daha fazla okulumuza,hatta uzun vadede bütün okullarımıza Zenginleştirilmiş Kütüphaneler kazandırabilmektir.

               İlçemizdeki eğitim kalitesini artırmak amacıyla öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin mesleki ve kişisel gelişimlerini artırmalarına da önem veriyoruz.Biliyoruz ki teknoloji eğitimde ne kadar etkili kullanılırsa kullanılsın eğitimin ana unsuru her zaman öğretmenlerdir.  Öğretmenin etkin olmadığı bir eğitim sisteminin başarılı olması asla düşünülemez.  Bu nedenle İlçemizde öğretmenlerimize ve idarecilerimize yönelik onlarca farklı seminer gerçekleştirdik.

               Bu çalışmaların yanı sıra projelerden de söz etmek gerekir. İlçemizin özellikle bu alanda büyük yol kat ettiği kanaatindeyim. İlçemizde akademik başarının arttırılması adına öğretmen kadromuzla oldukça yoğun bir çalışma içindeyiz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılı başında uygulamaya koyduğumuz Hedef 3’te 3 projesi bu yıl da yeni sınav sistemine uygun bir şeklide güncellenerek devam etmektedir. Amacımız akademik başarı alanında İlçemizi İl sıralamasında ilk 3’te görmektir.  Yine İlçemizde bu yıl BENGİ Projesi kapsamında “Değerlerimizle Adım Adım” Projesini hayata geçirdik. Bu proje toplamda 1410 öğretmen ve 18750 öğrencinin katılacağı Tarih ve kültür gezileri,  yurt dışı ve yurt içi eğitim gezileri, tiyatro gösterileri, türkü geceleri, okur-yazar buluşmaları, Edremit’te Edebiyat Rüzgârları Projesi gibi pek çok faaliyeti içerisinde barındırmakta.

               TÜBİTAK Projelerine de ilçemizde son yıllarda yaptığımız seminerler, bilgilendirme toplantıları ve çalışmalar neticesinde yoğun bir katılım ve ilgi oluştu. TÜBİTAK Araştırma Projelerinde bu yıl çok güzel başarılar elde ettik. Başvuru sayılarında bölgede ilimiz birinci sırada yer aldı. Edremit olarak da diğer ilçelerimize nazaran ciddi oranda farklı bir katılım göstererek bu başarıya katkı sunduk.  İlimizde liselerde yapılan 450 başvurunun 250’si ve ortaokullarda yapılan 270 başvurunun 181’i İlçemizden. Ayrıca liselerimizden 3 projemiz ve ortaokullarımızdan 5 projemizin başarılı olarak Bursa Bölge Finallerine katılmaya hak kazanmış olup,Bursa Bölge Finallerin de de bir birincilik ve bir ikincilik elde etmişlerdir.. TÜBİTAK projelerine olan ilginin artırılması ve nitelikli projelerin ortaya çıkması amacıyla 94 öğrencimizi izleyici olarak Bursa Bölge Finallerine gönderdik. Bilim Fuarlarında da bu yıl 26 başvuru ile İlçemiz Balıkesir birincisi oldu.Ayrıca15 Bilim Fuarına ev sahipliği yapacak olan İlçemizde bilimsel çalışmalar ve projeler gün geçtikçe artmaktadır.

               İlimizde başlatılan ve Sayın Valimiz Ersin Yazıcı tarafından uygulamaya konan BENGİ projesi de ilçemizdeki tüm okullarımızda benimsenerek uygulamaya konmuş; birbirinden farklı ve özgün projelerle okullarımız, BENGİ’nin ilçemizde hayata geçmesini sağlamıştır. Şu ana kadar bu proje kapsamında tüm okullarımızı ziyaret ederek; tüm resmi ve özel okullarımızda okuma etkinliklerine katıldık. Öğrencilerimizde ve halkımızda bu projeyle birlikte kitap okuma konusunda arzu ettiğimiz bilinç oluştu. Bu nedenle çok mutluyuz.

               Yine BENGİ Projesi kapsamında Bosna ve Balkanlara 2 gezi düzenledik. İlçemizde görev yapan idarecilerimizle gerçekleştirdiğimiz gezilerde ecdadımızın geçmişine güzel bir yolculuk yapma ve tarihimizin izlerini görme ve hissetme imkânı elde ettik. Bu geziler sonucunda aldığımız dönütler o kadar olumlu oldu ki devamını da gerçekleştirme gayesindeyiz. Geçtiğimiz yıl ülkemizde bir ilk niteliğinde olan Filistin Kardeş Okul Projesini gerçekleştirerek Filistinli kardeşlerimizi ilçemizde ağırlama ve kutsal toprakları ziyaret etme fırsatı bulmuştuk. Bu güzel proje bizde sadece Avrupa projeleri değil; bambaşka duyguları, kardeşliği, tarihi, kutsal topraklarımızı ve tüm değerlerimizi bize hatırlatan, yaşatan ve yaşatmaya devam projeler de hayata geçirme fikri oluşturdu.

103. yılında Çanakkale adlı projeniz ulusal ve yerel basında epey konuşuldu, bu projenin içeriği ve amacınız neydi?

İlçemiz liselerinde 9. Sınıflarda öğrenim gören 15 yaşındaki 103 öğrenciyi; 15’lilerle buluşturarak, Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümünde,  Hicrî takvime göre 1315 doğumluların Çanakkale Cephesindeki asker ihtiyacını karşılamak için askere çağrıldığı gerçeğini 15 yaşındaki çocuklarımıza göstermek istedik. Kimi ailelerin cebine para koyup pazara bile göndermedikleri 15 yaş çocuklarımıza değer verilirse ülkenin değil dünyanın da kaderini değiştirebileceğini içselleştirmelerini amaçladık. Ki gördük ki, eline akıllı telefonu alıp oyun oynamak bu çocuklarımızı rahatsız edecektir.

Bir basın mensubu olarak bizzat şahit oldum kamuoyunda yaptığı etkiye. Peki değerler eğitimi adı altında ve İmam Hatipler konusunda neler yaptınız?

Değerler eğitimi kapsamında çocuklarımızı ve ailelerimizi sürekli motive etmekteyiz, evrensel ahlak kuralları bizim olmazsa olmazımızdır. Din, dil, cinsiyet, ırk ayrımı gözetmeden, kim neye inanıyorsa ona göre yaşamalı diyoruz. Ortak değerlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz de bizi biz yapan en önemli unsurlardır. Kul hakkını gözeten nesiller yetiştirdiğinizde zaten değerlerin temelini vermiş olursunuz. Vatan millet sevdalı nesiller bizim için en önemli kriterlerdir. Seçmeli derslerde de öğrencilerimiz ve aileler tamamen özgür bırakılmış olup kimseye herhangi bir şey dayatmamız söz konusu bile değildir. Sizler de duymuşsunuzdur, ilçemizde Kur’an, Siyer, Temel Dini Bilgiler gibi derslere aileler rağbet göstermektedir.

Çocuklarımız akademik dersleri Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında aldığı için daha çok manevi yönü ağır basan dersleri seçmekte bize düşen de çocuklarımıza istedikleri eğitimi alabilmeleri için imkan oluşturmak. Ayrıca İmam Hatip konusunda hemen her mahalleden ciddi talep var. İnsanlar çocuklarını İmam Hatip okullarına göndermek istiyorlar ama uzaklık konusunda şikayetçi oluyorlar.  Biz de İlçemizin dört bir yanına şehri çevreleyecek şekilde 4 tane İmam Hatip Okulu açtık. İki tane zaten vardı, iki tane daha açma fırsatı bulduk ki, aldığımız dönütlere göre onlar da yetmeyecek gibi, çünkü ciddi talep var.

Tüm bunları tek başınıza yapmadınız, size destek verenler, sizi motive edenler, size farklı bakış açısı kazandıranlar da olmuştur ve ekip ruhuna inandığınızı biliyorum, bu konu hakkında ne diyeceksiniz?

Evet, doğru düşünüyorsunuz, tek elle yemek bile yenmez. Biz göreve geldiğimizde bize çalışma disiplini üst seviyede bir müdürlük bırakan Değerli Büyüğüm Atanur ÇAĞLAYAN, görevi bize devrettikten sonra bile bize destek olmaya devam etti. Yapıp ettikleri üzerine bir şeyler yapabilmişsek gene kendisinin de desteğini almışızdır. Birlikte çalışmaktan her daim mutlu olduğum eski Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf CENGİZ ile harika işler yaptık özellikle inşaat ve yatırım hizmetleriyle ilgili. Ben hep şuna inanırım, çalışma barışını tesis etmişseniz, işleriniz ne denli zor olursa olsun üstesinden gelirsiniz. Sayın Valimiz Ersin YAZICI, İlçe Kaymakamımız Ali SIRMALI, İl Milli Eğitim Müdürümüz Yakup YILDIZ hepimiz birlikte dayanışma içinde, birbirimizi motive edici güzel bir ortamda çalışıyoruz.  Şube müdürlerim, dairedeki çalışma arkadaşlarım, özel büro ekibimiz, öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimizle bu kadar yükün altından hep birlikte kalkıyoruz.

Özellikle öğretmenlerimize ayrı bir değer veriyoruz, onlarla karşılaştığımız her ortamda sıcak diyaloglar kurup gerektiği zaman onların bakış açılarından faydalanmak için onlarla 100 er kişilik gruplar halinde rutin toplantılar yapıyoruz, onları dinleyip ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz.Çünkü işin mutfağında onların olduğunun bilincindeyiz. 

4 Yıllık süreci birer cümleyle özetleyecek olsanız nasıl özetlerdiniz?

Görevimizi lâyıkıyla yerine getirmek için hizmet verdiğimiz bu 4 yıllık süreci;

  • Devlet ve Hayırsever yatırımlarıyla ikili eğitimin sona ererek tam gün eğitime geçilmesi adına 300 den fazla dersliğin yapılarak büyük adımların atıldığı,
  • Ulusal, Uluslararası ve yerel pek çok özgün projeye imza atılan,
  • İlimizde yürütülen BENGİ Projesi faaliyetlerinde Edremit olarak öne çıktığımız,
  • Akademik başarının artırılması için yoğun çalışmaların hem okullarda hem de DYK’larda yürütüldüğü,
  • Seminerlerle zenginleşen, onlarca seminerin yapıldığı,
  • Sosyal Kültürel faaliyetler ve farklı organizasyonlarla renklenen,
  • Gelişime açık, başarılı, değerlerine bağlı, gelecek vaat eden her öğrencimize dokunmayı ilke edindiğimiz su gibi hızla, fakat dolu dolu geçen bir süreç olarak değerlendirebiliriz.

Gazetemize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.

Ben de teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

Röportaj: Ceren Kezban Yıldırım 

Edremit Körfezde Olay Gazetesi