Kamudanhaber - Özel Haber
Cengizhan TÜRKYILMAZ 

Milli Eğitim Bakanlığı 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında ilkokul ve ortaokulların karne notlarını ders etkinliklerine katılım performansı üzerinden vereceğini açıkladı .

Bakan Ziya Selçuk yaptığı açıklamada ; 

“Bu yıl olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Süreç hızlı değişiyor; kararlar, uzun değerlendirmeler doğrultusunda alınıyor. Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığımızın değerlendirmeleri doğrultusunda yüz yüze sınav konusunu yeniden ele aldık. Aldığımız kararla ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz." dedi.

Ülkemizde salgın döneminden önce bile yoksulluk ve çaresizlik içerisinde eğitime erişmeye çalışan büyük bir kitle için eğitimde fırsat eşitliği zaten yoktu !

Aynı semtte bile okullar arasında fırsat eşitsizliği olduğunu Milli Eğitim Bakanlığı Okul Profil Değerlendirme programlarına baktığı zaman anlayacaktır .

Geçtiğimiz Mart ayında başlayan Koronavirüs salgınıyla beraber okulların kapatılması ve uzaktan eğitime geçmesiyle beraber eğitimde fırsat eşitsizliğinin pik yaptığı dönemleri yaşıyoruz .

Salgının etkisiyle milyonlarca çalışanın işinden ve ekmeğinden olduğu, bu kişilerin büyük çoğunluğunun hizmet sektöründe çalışan asgari ücretli kişiler olduğu da es geçilmemelidir !

Ülkemizde son dönemlerde TÜİK’in enflasyon rakamlarını bile baz alsanız en temel gıda maddelerine yapılan zamlar ve hayat pahalılığı almış başını giderken; işini kaybetmiş dar gelirli ailelerin bir de internet , bilgisayar ve tablet masrafları ortaya çıktı !

Bu arada interneti hiç çekmeyen köyleri , mezraları ve interneti olmayan aileleri de unutmamak gerekiyor .

Dün sosyal medya hesabıma İHA haber ajansının geçtiği bir haber düştü .


EBA’ya girmek için -10 derecede saatlerce yürüyerek şebeke aradılar” başlığı ile yayınlanan habere göz attığımızda ; Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Doğan köyünde yaşayan öğrencilerin EBA TV’ye bağlamak için soğuk havada saatlerce şebekenin çektiği yere kadar yürüyerek ders işledikleri resimlerle haberleştirilmişti .

Daha öncede bu ve buna benzer yüzlerce habere şahit olduk ve bu mağduriyetleri haberleştirdik .

Ülkemizde eğitime internet yoluyla erişim sıkıntısı yaşayan tabiki sadece dağ köyleri ve interneti olmayan köyler ve evler  değildir !

Geçtiğimiz ay Kamudanhaber sitemizin Twitter adresine Mardin ilinden gelen bir mesajda öğrenci velimiz 3 çocuğu olduğunu , evlerinde sadece 1 tane bilgisayar olduğunu ve internetin sınırlı olduğunu yazarak bizden 2 tane tablet için yardım istemiştir . Bu ve buna benzer örnekleri bu haberi okuyan herkes bir şekilde yaşamıştır . Büyükşehirler’de bile asgari ücretle çalışan ya da işini kaybetmiş milyonlarca öğrencimizin velisi çocuklarının eğitime erişimi için canla başla mücadele vermektedir. 

İnternet üzerinden Eba’ya erişemeyen ne kadar öğrencimiz bulunuyor ?

Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda bir çalışma yapmış mıdır ?

Elindeki verileri yayınlarsa bizde memnuniyetle yayınlarız .

Bir tarafta sadece televizyon üzerinden çizgi film izler gibi etkileşmişiz eğitim olarak tarif edilen televizyondan ders izleyen öğrencilerimiz varken ; Diğer tarafta özel okul desteği de alarak özel okulda okuyan ve günlük 8-10 saat internet üzerinden 8-10 kişilik sanal sınıflarda ders işleyen öğrencilerimiz var !

Bu iki öğrencininde karne notu derslere katılım performansına göre verilecekmiş !

Milli Eğitim Bakanlığı 2020 yılı içerisinde özel okulda okuyan öğrencilerin devam eden teşviklerini; bilgisayarı , tableti ve interneti olmayan öğrencilere veremez miydi ?

Milli Eğitim Bakanlığının 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarını uzaktan eğitime katılım performansına göre verecek olması kesinlikle kabul edilemez !

Bakanlığın aldığı bu karar hatalıdır !

Peki ne yapılmalı ?

Sorunu yazarken çözümü de yazarak bu konuda amacımızın bağcıyı dövmek değil , üzüm yemek olduğunu göstermek isteriz !

Tüm Dünya’da uzaktan eğitimde ölçme değerlendirme işlemleri nasıl yapılıyor buna da kafa yormak ve diğer ülkeleri de incelemek gerekiyor !

Özellikle ilkokullar başta olmak üzere ortaokullarımızın belli sınıfları da bu uygulamaya alınarak 2020-2021 Eğitim öğretim yılında karne notları yerine GEÇTİ-KALDI uygulamasına gidilmelidir .

Dünya’nın birçok ülkesi bu dönemde bu uygulamaya gitmektedir !

Ortaokullarda 8. sınıf ve Liseler için, ikinci dönemde yapılacak sınavlar üzerinden değerlendirme yapılmalıdır .

Bu ülkenin akademi camiasından bu konuda tek ses çıkmaması, aydın kesim olarak tarif edilenlerin sus pus olmasını ve tek görüş belirtmemesini de hayretle izliyoruz !

Merhum sanatçımız Müslüm Gürses’in , Garipler albümünde yer alan ve albüme ismini veren garipler şarkısının sözleri ile yazımıza son verelim...

Hor görülenlerin tanrım isyanıdır bu

Sevip sevilmeyenlerin isyanıdır bu

Düzensiz dünyanın günahıdır bu

YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKAR

İsyan ede ede olduk günahkar

Mutluluk bizlere uzaktan bakar

Tanrım bu dünyayı başka kim yakar

YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKAR

Dertleri içine içine sığmayan onlar hayatta

Umudu kalmayan onlar sürüne sürüne yaşayan onlar

YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKAR

İLGİLİ HABER...

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.