Apple, merakla beklenen iPhone işletim sisteminin yeni sürümü iOS 16'yı bugün tanıttı. Yeni işletim sistemi ile iPhone'lara kilit ekranından mesajlara, iCloud ile paylaşılan fotoğraflardan güvenlik kontrol butonuna kadar birçok yenilik geliyor. İşte iPhone'lara gelecek olan tüm özellikler...

APPLE YENİ İOS 16’YI TANITTI
Teknoloji devi Apple, her yıl düzenlenen Worldwide Developers Conference (WWDC) etkinliğinin 2022 ayağını bugün başlattı. 10 Haziran’a kadar sürecek etkinliğin ilk günü, her zaman olduğu gibi Apple’ın büyük duyurularına ev sahipliği yaptı. Bu duyurulardan birisi de elbette iPhone işletim sistemi iOS’un yeni sürümü iOS 16 oldu.


 

KİLİT EKRANI DAHA KULLANIŞLI HALE GETİRİLDİ
Apple, birçok kişinin beklediği bir özellik olan iPhone kilit ekranını daha kullanışlı hale getirildi. Kilit ekranlarına artık widget eklenebilecek. Bu Widget’lar arasında takvim uygulaması, hava durumu ve yapılacaklar listesi gibi kısa yollar bulunacak.

MESAJLAR UYGULAMASINA YENİLİKLER GELDİ
Bir diğer yenilik ise Mesajlar uygulamasına geldi. iMessage kullanıcılarının sıkça kullandığı emoji, gif uygulaması benzeri öğelerin yanına daha fazla sosyal ağ işlevselliği eklendi. iMessage kullanıcıları için ayrıca gönderilen mesajı düzenleme ve geri alma özellikleri geldi. Mesajlara SharePlay desteği de geldi. Bu sayede FaceTime dışında da ekranını diğer kişiyle paylaşmak mümkün hale getirildi.


APPLE WALLET İLE İPHONE'DAN TEMASSIZ ÖDEME
Apple Wallet artık dijital otel anahtarlarını başkalarıyla paylaşabilmenizi sağlayacak ve buna Android kullanıcıları da dahil. Apple Wallet’ın temassız ödeme özelliği, ürünlerini iPhone’dan ödeme kabul etmek isteyen satıcılar için etkin hale getiriliyor.

HARİTA UYGULAMASINA 15 ADET ROTA PLANI
Apple’ın Harita uygulaması yeniden tasarlandı. Apple, 15 adede kadar rotayı önceden planlamak için çok 'duraklı' yönlendirme özelliği ekledi. Yeni ‘Birden Fazla Durak’ rota sistemiyle belirlenen rota üzerinde 15’e kadar durak ayarlanabiliyor ve bu rotalar ‘Yakın Zamanda Çizilen Rotalar’ sekmesine gidiyor, istenildiği zaman bu rotaları tekrardan kullanabiliyor. Bu çok duraklı rotalar, Mac üzerinden düzenleyip iPhone’unuza gönderilebiliyor ve Siri’yi kullanarak Apple CarPlay’deyken rotaya yeni duraklar eklenebiliyor.


İCLOUD İLE PAYLAŞILAN FOTOĞRAFLAR 6 KULLANICIYA KADAR ORTAK ÇALIŞABİLECEK
iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, altı adede kadar kullanıcının ortak çalışabileceği, katkıda bulunabileceği ayrı bir iCloud arşivi sayesinde ailelere fotoğrafları sorunsuz şekilde paylaşmanın yeni bir yolunu sunuyor. Kullanıcılar kişisel arşivlerindeki mevcut fotoğrafları paylaşmayı tercih edebiliyor ya da başlangıç tarihine veya fotoğraflardaki kişilere göre paylaşımda bulunabiliyor. Dileyen kullanıcılar Kamera uygulamasındaki yeni açma/kapatma düğmesini kullanarak fotoğrafları otomatik olarak Paylaşılan Arşiv’e gönderebiliyor. Aile Paylaşımına gelen değişiklikler ile birlikte çocuklar için oluşturulacak hesaplar çok daha kolay bir şekilde kontrol edilebilecek. Yaşa göre kısıtlamalar yapabilecek ve Aile Paylaşımı uygulamasında ebeveyn denetiminin kurulumunu daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek.


 

GÜVENLİK KONTROLÜ BUTONU
iOS 16 ile birlikte Güvenlik Kontrolü adı verilen yeni bir özellik geliyor. Bu araç sayesinde kullanıcıların Kişisel Güvenliği korunacak. Apple’ın yeni Acil Durum butonu ile birlikte tüm hesaplara erişim kısıtlanabilecek. Bu da istenilmeyen kişilerle konum paylaşılmasını ve onların hesaplara erişmesini engelliyor. Ayrıca bu butona basıldığında diğer tüm cihazlarda açık olan iCloud hesapları kapatılıyor ve istenilmeyen kişilerden Mesajlar uygulaması üstünden mesaj alınmıyor.