Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği virüsünün (mpox) yayılma hızının arttığını ve virüsün yüksek ölüm oranına sahip olduğunu açıkladı. Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için virüsün daha tehlikeli olduğunu belirtti.
Harris, "M çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip," ifadelerini kullanarak, şu an için virüse karşı spesifik bir tedavi bulunmadığını ancak destekleyici tedavilerin uygulandığını kaydetti. M çiçeği virüsünün temas yoluyla bulaştığını vurgulayan Harris, hastaların temaslarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde İsveç'te bildirilen ilk M çiçeği vakasına da değinen Harris, bunun takip sisteminin etkinliğini gösterdiğini belirtti ve diğer ülkelerin de bu süreçte şeffaf davranmaları gerektiğini söyledi.
Halk Sağlığı Acil Durumu
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeli karşısında 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesi'ni topladı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, virüsün "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturduğu bildirildi. Afrika Birliği de kıta genelinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı halk sağlığı için acil durum ilan etmişti.
Hem Hayvanlardan Hem İnsanlardan Bulaşıyor
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunma, döküntülerin bulaştığı giysi ve eşyaları kullanma, ya da vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor. İlk belirtiler, virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde görülüyor.
Hastalığın özel bir tedavisi bulunmuyor; tedavi antiviral ilaçlarla yapılmakta olup, vakaların çoğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, 2022'de hastalığın ismini "maymun çiçeği (Monkeypox)" olarak bilinen adını "mpox" olarak değiştirmişti.