Çin merkezli 'drone' devi DJI, kendi insansız hava araçlarının savaşta kullanılmasını önlemek için Rusya ve Ukrayna'daki satışlarını ve tüm ticari faaliyetlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte DJI, Rusya'nın Şubat ayında başlattığı Ukrayna işgalinin başından bu yana Rusya'da ve Ukrayna'da satışlarını durduran ilk büyük Çinli şirket oldu. ABD ve Avrupa'daki emsallerinden farklı olarak Çinli şirketlerin birçoğu, her iki ülkede de faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyordu.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; bir DJI sözcüsü, konuya ilişkin açıklamasında Rusya ve Ukrayna'dan çekilerek herhangi bir ülkeyi hedef almadıklarını ve şirket ilkelerine yönelik bir hamle yaptıklarını vurguladı. Şirketin, ürünlerinin zarar vermek amacıyla kullanılmasından hoşlanmadığına işaret eden sözcü; DJI ürünlerinin savaşta kullanılmadığından emin olmak için her iki ülkede de satışlarını geçici olarak durduklarını dile getirdi.


Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, yaklaşık 1 ay önce DJI'a Rusya'daki satışlarını durdurmaya yönelik çağrıda bulunmuştu. Fedorov, Rusya'nın sivilleri öldürmek üzere füzelerini yönlendirmek için DJI ürünlerini kullandığına işaret eden bir açık mektup yayınlamıştı. Mektupta ayrıca, Rusya'nın uçuş bilgilerini toplayabilmek için DJI'ın AeroSpace 'drone' algılama platformunun genişletilmiş bir sürümünü kullandığı da belirtilmişti.

DJI, BİR KINAMA BİLDİRİSİ DE YAYINLADI
Benzer şekilde, Avrupa genelinde mağazaları bulunan Almanya merkezli elektronik zinciri MediaMarkt da Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri faaliyetler için DJI'ın ürün ve verilerini kullandığına dair ihbar almasının hemen ardından DJI ürünlerini raflarından kaldırmıştı. DJI ise yalnızca donanım sağlayarak değil, uçuş verilerini sunarak da Rus ordusunu desteklediğine yönelik iddiaları kesin bir dille reddetti ve suçlamaları asılsız olarak nitelendirdi.


DJI ayrıca, birkaç gün önce ürünlerinin zarar vermek için kullanılmasını kınayan bir bildiri de yayınladı. Bildiride ürünlerini askeri kullanım için pazarlamadığını ve satmadığını ifade eden şirket, tüm distribütörlerinin ürünleri açıkça askeri amaçlarla kullanacak müşterilere satmama konusunda anlaştıklarını da sözlerine ekledi. Çin merkezli 'drone' devi, ürünlerinin zarar verme amacıyla kullanılmasını asla kabul etmeyeceğini ve dünyayı iyileştirmek için çaba sarf etmeye devam edeceğini dile getirdi.