Döviz kurundaki hareketlilik, özellikle elektronik ve otomobil gibi ithal ürünlere zam olarak yansıyor. Seçimlerin ardından ekonomi politikalarında değişiklikler yaşanmasıyla birlikte, döviz kurlarının serbestleşmesi beklenen bir süredir baskı altında olan ürünlerin fiyatlarına yansımaya başladı.

ABD'li teknoloji şirketi Apple, doların yaklaşık yüzde 8'e varan artışı sonrasında Türkiye fiyatlarına yılın üçüncü zammını gerçekleştirdi. Bu zamla birlikte, en ucuz iPhone modeli olan iPhone SE'nin fiyatı 19 bin 499 liraya yükselirken, en pahalı model olan 1TB 14 Pro Max'in fiyatı da 67 bin 999 TL oldu. Diğer bilgisayar ve telefon üreticileri de fiyatlarını güncelledi ve bazı ürünlerde satışlar durma noktasına geldi.

Elektronik sektörü temsilcileri, döviz kurundaki artışa bağlı olarak ithal teknolojik ürünlerin fiyatlarında yükselişin bir süre daha devam edeceğini öngörüyor. Son 6 ayda teknoloji ürünlerinde ortalama yüzde 40'lık bir fiyat artışı yaşandığı belirtiliyor. Zamlar genellikle stoktaki ürüne göre yapıldığından, zam beklentisi olan tüketiciler alışverişlerini hızlandırıyor.

AB Adalet Divanı, Türkler İçin Vatandaşlık Konusundaki Kararını Açıkladı AB Adalet Divanı, Türkler İçin Vatandaşlık Konusundaki Kararını Açıkladı

Otomobil piyasası da zam dalgasından etkilendi. Ford, MG ve diğer bazı markalar, kurdaki hareketlilik nedeniyle fiyatlarını güncelledi. Otomobil bayileri ve ikinci el araç satıcıları, kurdaki hareketlilik nedeniyle pozisyon almakta zorlanıyor.