Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yıkıcı depremin sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, birtakım açıklamalarda bulundu. Soylu açıklamasında: "Birçok yerden ihbar geliyor. Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarmayı yapmak. Ekipler teyakkuz halinde, 4. seviye alarm verildi. Uluslararası yardım da içermektedir" dedi.


4.Seviye alarm ne demek?
Türkiye Afet Planı'na göre müdahale kademeleri, etki düzeyi açısından dört gruba ayrılır. Dördüncü seviye alarmda uluslararası desteğe ihtiyaç vardır. Dördüncü seviye alarm en yüksek seviye alarmdır. 
Dördüncü seviye alarmda detsek durumu şöyledir;
1. ve 2. Grup destek iller, Ulusal kapasite, Uluslararası destek.
1.Grup destek iller: Seviye etki derecesine göre kendi hizmet grupları ile birlikte afet bölgesine destek olacak bölge ve komşu illerden oluşturulan il gruplarını,
2.Grup destek iller: Seviye etki derecesine göre kendi hizmet grupları ile birlikte afet bölgesine destek olacak ve gerektiğinde hizmet gruplarını bizzat devam ettirecek illerden oluşturulan il gruplarını, ifade eder.
Dördüncü seviye kararı verilmesi halinde tüm ulusal kapasite müdahaleye katılır ve gerektiğinde uluslararası yardım çağrısında bulunulur. 
İlk yardım eli Azerbaycan’dan gelirken AB ve NATO ile birlikte 45 ülkenin daha yardım için hazır oldukları Türkiye’ye iletildi.