Türk Lirası, gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında yılbaşından bu yana en fazla değer kaybeden para birimi olma özelliğini koruyor.

Kurban Bayramı nedeniyle resmi tatilin devam ettiği haftanın ilk gününde de piyasa kapalı. Ancak, dolar/TL, yüksek enflasyon, döviz politikalarına yönelik endişelerle 17 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor.


 
Cuma günü yatay bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 17,27'den tamamladı. Dolar/TL, yeni haftaya yükselişle başlamasının 17,38 seviyesine kadar yükseldi.

Euro/TL yüzde 0.4 azalışla 17.54, sterlin/TL yüzde 0.4 değer kaybıyla 20.68 seviyelerinden alıcı buluyor.

DOLAR ENDEKSİ ZİRVEYE YAKIN SEYREDİYOR

ABD'de bu hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi öncesi tahvil piyasalarındaki satış eğilimi yeni haftaya da taşınırken, enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 107.4 ile son 20 yılın zirvesine yakın seyrediyor.

Bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisi Fed politika yapıcılarının yüksek enflasyonu dizginlemek için bu ay da 75 baz puanlık faiz artışı yapmasına neden olabilir...

Analistler, bu hafta açıklanacak enflasyon verileri öncesi yatırımcıların oldukça temkinli hareket ettiğini belirterek, bu durumun doları diğer para birimleri karşısında desteklediğini ifade etti.

Bugün yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksi için 110.8'in direnç, 107.1 ve 105'in destek konumuna geldiğini kaydetti.

ALTIN FİYATLARINDA GÜÇLÜ DOLAR BASKISI

ABD Doları'nın yükselerek külçe altın talebi üzerinde baskı oluşturması ve değerli madenin geçen hafta son dokuz ayın en düşük seviyesine yaklaşmasının ardından altın fiyatları haftanın ilk gününde düşüş gösterdi.

Spot altın fiyatı bugün ons başına 1736 dolardan işlem görerek hafif düşüş yaşadı. Gram altın fiyatıysa bugünkü kur artışı nedeniyle yaklaşık 970 TL seviyesine geldi.

Cuma günkü gevşemenin ardından dolar endeksi güçlü bir şekilde toparlandı ve sabah seansında psikolojik 107 seviyesini yeniden yakaladı ve 20 yılın zirvesine yakın seyretti.

TOPARLANMA MUHTEMELEN GEÇİCİ OLUR

Emtia piyasası uzmanlarına göre sarı metal fiyatındaki bu düşüş esasen külçe altın talebi üzerinde baskı yaratan yükselen dolar endeksinden kaynaklanıyor. Dolar endeksi cuma günü ulaştığı 20 yılın en yüksek seviyesine geri dönerek alıcıların altından uzak durmasına neden oldu.

Reuters'ın haberine göre İngiltere merkezli finans şirketi City Index'in üst düzey piyasa analisti Matt Simpson, “Altın fiyatları ons başına 1753 doların altında kalırken değerli madenin 1720 dolar seviyesinin altına düşmesi ihtimal dahilinde görünüyor” dedi.

Simpson, aşağı yönlü eğilimi göz önünde bulundurarak olası bir toparlanmanın muhtemelen geçici olacağını söyledi.

Hindistan merkezli finans şirketi Religare Broking'in emtia ve döviz araştırması biriminin yöneticilerinden Sugandha Sachdeva ise dolar endeksinin altının değerini belirleyecek birincil unsur olduğunu söyledi. Sachdeva'ya göre, rallide olası bir soluklanma altın fiyatları için toparlanma anlamına gelebilir.

Bununla birlikte Sachdeva, ABD ve müttefikleri Rus petrolünün fiyatını varil başına 40 ila 60 dolar arasında sınırlandırma önerisini tartışırken ham petrol fiyatlarının da altının değerini belirleyebilecek faktörler arasında olduğunu söyledi.

Eylülden bu yana en düşük seviyelere gerileyen altın cuma günü üst üste dördüncü haftayı da kayıpla kapatmıştı.

Yüksek faiz oranları ve tahvil getirileri kazanç sağlamayan külçeyi elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor.