Milyonlarca öğrenci için kritik süreç başlıyor. YKS tercihleri için hazırlıklarını yapan hayatlarının geri kalanında icra edecekleri meslekleri ve bölümleri seçmelerinin aslında hiç zor olmadığına dikkat çeken Tercih Danışması Güneş Banu Kocatepe, özel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar bulunduğunu da ifade etti. Tercih sıralamasında öğrencinin en çok hangi bölümü istiyorsa onu ön sırada yazması gerektiğine de vurgu yapan Kocatepe, öğrencinin kendisini ve seçeceği üniversiteleri/bölümleri iyi tanımaları gerektiğinin de önemli olduğunu söyledi.

Güneş Banu Kocatepe, öğrencilerin hayatlarını nasıl devam ettireceklerinin kararını verdikleri bugünlerde, en iyi performansı sergileyebilecekleri ve yaşam boyu doyum sağlayabilecekleri mesleği seçmelerinin önemine işaret ederek tercihler ile ilgili ipuçlarını sıraladı.

GEÇİCİ TRENDLERE KAPILMAYIN!

Günümüzün trend olan bölümlerini, mesleklerini değerlendirirken, bölümün popülaritesi dışında   kendi yeteneklerinize göre tercih yapın. Meslek Belirleme Seçim Envanterleri ile bireysel farkındalığınızı artırın ve kendi ilgi alanlarınızı tanıyın.


SEVDİĞİNİZ MESLEĞİ TERCİH EDİN

Severek yapacağınız, sizi gerçekten geliştirecek meslekleri tercih edin. Unutmayın, tercih ettiğiniz meslek bundan sonraki hayatınızın en az 40-45 yılında aktif olarak size eşlik edecek.

SEÇECEĞİNİZ ÜNİVERSİTEYİ İYİ TANIYIN

İlgilendiğiniz üniversitelerin eğitim kalitesine, akreditasyonlarına, sunduğu olanaklara ve burslara, akademik kadrolarının niteliğine, uluslararası networküne, sosyal/kişisel gelişim olanaklarına, kariyer desteği verip vermediğine, katılımcı bir yönetim anlayışına sahip olup olmadığına mutlaka göz atın.

ÖSYM KILAVUZUNU “BAŞUCUNUZDA” TAŞIYIN

ÖSYM 2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu bir “başucu kitabı” gibi inceleyin ve irdeleyin.

TERCİH EDECEĞİNİZ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ TÜM KOŞULLARI ÖĞRENİN

Tercih edeceğiniz üniversitelerin, bölümlerin yabancı dil, yurt dışı öğrenci değişim imkanları, staj-iş imkanları, çift dal – yan dal, burs vb. gibi imkanları iyi araştırın, eğer tercih yapacağınız üniversitelerde bu gibi imkanlar varsa onları öncelikli tercih etmeniz faydalı olacaktır.


BİREYSEL AKADEMİK DURUMUNUZUN FARKINDA OLUN

Kendinizi tanıyın, bireysel akademik durumunuzun farkında olun. Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kişilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kılacak bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın.

PUAN VE BAŞARI SIRASININ SİZE AİT OLDUĞUNU UNUTMAYIN

2022 yılında oluşan taban puan şartının kalkması ile adayların bir önceki yıl puanlarından farklı gelmesi nedenleri ile endişesi olmamalı, bu sene de Puana değil, başarı sıranıza göre tercihlerde bulunun. Tercih önemini üst sıradan itibaren değerlendirin.

ÖLÜ TERCİH SAYISINI ARTIRMAYIN

24 tercih hakkınız var ancak başarı sıranızın çok üzerinde bölümleri yazmayın. Yığılma olduğunu ve sınav sonucuna göre fazla sayıda adayla yarıştığınızı unutmayın.

SİGORTA TERCİHLERİNİZİ DOĞRU SIRALAYIN


Başarı sıranızın durumuna göre; tercihler sigorta tercihlerdir, geçmiş yılların başarı sıralarına bakarak tercihte bulunun.

FARKLI PUAN TÜRLERİYLE TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİN

Farklı puan türleri ile ( SAY-EA-SÖZ-TYT) tercih yapacaksanız, listelerinizi her alandan en çok istediğiniz bölüme göre sıralayın.

YENİ AÇILAN BÖLÜMLERİ EŞDEĞERLERİYLE KARŞILAŞTIRIN

Yeni açılan başarı sırası belli olmayan bölümlerin diğer üniversitelerde aynı adlı bölümler ile kıyaslanması gerektiğini dile getiren Kocatepe bu konuda en iyi başvuru kaynağınınsa YÖK Atlas (https://yokatlas.yok.gov.tr/) olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.