Alınacak bazı önlemler sayesinde doğalgaz faturalarında tasarruf sağlayabilmek mümkün. Bu sayede faturalarda tasarruf sağlamanın yanı sıra enerji kaynaklarının da verimli kullanılması sağlanmış olabilecek.

Doğalgazı Verimli ve Tasarruflu Kullanmak İçin;

1- Evde kapı ve pencerelere ısı izolasyonu yapılabilir.

İzolasyon sayesinde ısı kaçağı engellenebilir. Çift camlı pencerelerin kullanılması izolasyoda en çok tercih edilen yollardan biridir. Bu sayede % 5 - 10 arasında tasarruf sağlamak mümkün olabilir.

2- Cihazların periyodik bakımları ihmal edilmemelidir.


Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca kombinin verimli çalışması için su basınç ayarının “1.5-2 bar” arasında olmasına dikkat edilmelidir.

3- Radyatörlerin önüne eşya konulmamalı ve perdeler ile  kapatılmamalıdır.

Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için radyatörlerde çamaşır kurutulmamalı, önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, perdelerin radyatörün üzeri gelmesi engellenmeli örtülmemelidir.

4- Kombiler kapatılmamalı yerine düşük sıcaklığa ayarlanmalıdır.


Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız sistem kendini tekrar ısınmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak ısı verimliliğini artırabilirsiniz.

5- Perdeler soğuk havalarda ve geceleri kapatılmalıdır.

Binanızda ısı yalıtım olsa dahi cam ve kapıların ısı geçirgenliği yüksek olduğundan dolayı perdeler güneşli havalarda açık, soğuk havalarda ve geceleri kapalı tutulmalıdır.

6- Bina izolasyonu yaptırılabilir.

Isı kaybı çoğunlukla çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Oysa çatı, dış duvar yalıtımı (mantolama) ve çift camlı pencere sistemi ile yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlanabilir.

7- Isı yalıtım levhaları kullanılabilir.

Radyatörden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirebilirsiniz.