6 Şubat tarihinde gerçekleşen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki yıkıcı deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. Şehirlerin harabeye döndüğü depremin ardından akıllara beklenen Marmara depremi geldi.

Uzmanların son zamanlarda defaatle uyardığı Marmara depremine ilişkin özel açıklamalar yapan Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç.Dr. Kalafat, Marmara'da büyük bir deprem meydana geleceğini belirtti. Depremin 7,1 veya 7,2 şiddetinde olabileceğini belirten Uzman isim şu ifadeleri kullandı:

''Marmara içerisinde kırılmayan bir alan var. Buraya biz sismik boşluk diyoruz. Bu kırılmayan alan bir şekilde kırılarak enerjisini boşaltacak ve büyük bir deprem meydana gelecek. Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak. Ama bu hiçbir zaman 2090 yılında bu deprem kesinlikle olacaktır anlamına gelmiyor"

Doç.Dr. Kalafat depremden en çok etkilenecek illere ilişkin de  "Bir kol Kuzey Marmara'dan Tekirdağ önlerinden Kuzey Ege'ye bağlanmakta. Diğeri ise İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'ne bağlanmakta. Oradan da Güney Batı'ya inmekte. Bunların hangisinin çalışacağını bilmiyoruz. İkisi de deprem üretecektir. Kuzey kol çalışırsa İstanbul yakın olduğu için daha fazla etkilenecektir. Ama güney kol çalışırsa Bursa, Yalova, diğer güneydeki yerleşim yerleri etkilenecektir" diye konuştu.