Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 şiddetinde gerçekleşen, “asrın felaketi” olarak adlandırılan depremde binlerce bina yıkılarak enkaz haline döndü. Binlerce arabanında ağır hasar aldığı depremde ise akıllara hasarlı araçların deprem sonrası oluşan hasarlarının sigorta şirketleri tarafından karşılanıp karşılanmayacağı sorusu geldi.
Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi konuya dair açıklamada bulunurken, depremde hasar görmüş aracın KASKO’sunun yapılı olması gerektiğini belirtti. Yaptırılmış KASKO’da deprem poliçesi de mevcut ise sigorta depremde hasar görmüs aracın hasarını karşılıyor.
Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi,
"KASKO poliçesi varsa sigortalılarımızın içerisinde de deprem teminatı varsa ki çoğunda da mevcut. Tabii ki karşılayacak. Deprem teminatı var mı yok mu ona bakmak gerekiyor. Yüzde 20 katılım var mı yani yüzde 80'nini mi ödüyor? Yüzde 100'ünü mü ödüyor?

Trafik sigortası varsa tabii ki karşılayamayacak çünkü trafik sigortası karşı tarafa verilmiş zararlar için bir sorumluluk poliçesi. Bir poliçe yaptırırken içerisinden bir takım teminat çıkarmaları yapmak çok doğru değil çünkü başımıza ne geleceği bilme imkanımız yok."
Dedi.
Ardından,
"Sigorta şirketlerine ihbarda bulunulması gerekiyor. Bu ihbardan sonra kayıtlar açılıyor ve ondan sonra bir takım ekspertiz işlemlerinden sonra hızlı bir şekilde sigortalılara ödemeler yapılıyor. Deprem sebebi ile pert olan aracın rayiç bedelinin tamamı ödeniyor.

Hasarlı ise onarım yapılıyor. Kısmi bir hasar varsa bir tamirat söz konusu ise araçlar ilgili servislere çekiliyor ve tamirat süreci başlıyor. Tamirat esnasında da vatandaşımızı mağdur etmemek için de ikame araç verilme durumu var.

Onlar da çok rahatlıkla talep edebilirler. Aracın sahibi hayatını kaybettiyse de ödemeler varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra da sigorta şirketine başvurup ilgili tazminatlarını talep edebilirler." Diyerek ifade etti.