Milli Eğitim Bakanlığının son yıllarda veliler için attığı en büyük adımlardan birisi şüphesiz ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasıdır. Özellikle gelir seviyesi düşük aileler bu hizmet insanları büyük maddi külfetten kurtarmaktadır. 
Bir dönem ders kitapları masrafları o kadar yükselmişti ki yaşadığım şehrin bir parkında 2.el kitap pazarı kurulmaya başlamıştı. Herkes elindeki 2. El kitapları getirir yere tezgah açar ihtiyacı olanlara satar , sonra da kazandığı parayla kendi kitaplarını satın alırdı. Ben de o dönem kendi kitaplarımı satıp bir sonraki yılın ders kitaplarını satın alırdım. Eğer kitapları satın aldıktan sonra param kalırsa kendime bonus olarak test kitabı ve İngilizce set satın alırdım. Bazıları yırtılmış karalanmış olsa da aile bütçemizi önemli bir yükten kurtarırdı bu kitaplar.
Aslında ders kitaplarının maddi külfetini saymazsak pazarda ders kitabı satmanın bana çok şey kattığını da belirtmeliyim. O dönemde bu işi fırsata dönüştürdüğümü hatırlıyorum. Mahallede arkadaşlarımdan ucuz fiyata kitaplarını topluca satın alır pazarda yüksek fiyata satardım. Bir öğrenci için gayet karlı bir işti. 
Şimdi bakıyorum da tüm çocukların ders kitapları daha çocuklar okula başladıklarının ilk gününde poşetlenmiş olarak sıralarının üzerinde onları bekliyor oluyor.( En azından öyle olması gerekiyor. )  Bu durum  çocuklarımız ve velilerimiz için çok büyük bir rahatlık ve kolaylık. Üstelik bu hizmet sadece devlet okulu öğrencilerine değil geçtiğimiz yıldan itibaren tüm özel okul öğrencilerine de sağlanıyor. 
Bu yazıda değinmek istediğim husus ders kitaplarının niteliği konusunda. Son yıllarda okullarımıza dağıtılan ders kitaplarının bazı eksik yönleri dikkatimizi çekiyor. Konu anlatımlarında bazı hatalar , içerik konusunda bazı eksikler , insanları rahatsız edebilecek bazı  örnekler… Sadece bunlar da değil  konular çeşitli örnekler ve etkinlikler ile daha da zenginleştirilmeli ve  öğrencilerimizin konuları anlayıp anlamadıklarını ölçeceğimiz kavrama testleri ve soru sayısının artırılması konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konudaki sıkıntılar öğrenci velilerimizi ek kaynak kitap satın almaya itiyor. Kaynak kitap aldırmanın yasak olduğunu söylesek de bazen bu konuda velilerimizin baskılarına maruz kalıyoruz. Velilerimizi ikna etmeye çalışsak da bu durum bizi gerçekten çok zorluyor.  
Bu konuda önemli bir husus da ders kitaplarının bir çoğunun heba olması. Bildiğiniz gibi ders kitaplarını bir önceki eğitim öğretim yılının ortasında sisteme girerek ihtiyaçlarımızı belirtiyoruz. Bir sonraki yıl gelecek öğrenci sayımızı tahmini olarak sisteme işliyoruz. Doğal olarak tahminlerde yanılmalar olabiliyor. Ya da diğer okullardan biz sayıları sisteme girdikten sonra nakil yoluyla gelen öğrenciler olabiliyor. Bu öğrencilerin nakil geldikleri okullardan kitaplarını almaları gerekse de başka illerden gelen öğrencilerin geldikleri şehirlerinden kitaplarını getirmeleri sorun oluyor. Bazen de ders kitaplarını kaybeden öğrenciler okullardan tekrar kitap istiyorlar. Bu gibi durumlar için okulların öğrenci sayısından fazla kitap istedikleri olabiliyor. Ya da öğrenci sayısının artması sebebiyle kitaplar yetersiz kalabiliyor. Her yıl bu dengeyi tutturmak zor bir iş. Kitap dağıtım depolarında binlerce kitabın fazlalık olduğu için geri dönüşüme gönderildiğini de gördük. Bu sorunların çözümü için küçük bir tedbir alınarak kitap eksiği fazlası sorunu minimuma indirilebilir.
 Bakanlık tarafından yapılan kitap ihalelerinde kitaplar belirlenirken ve ihalesi yapılırken 3-4 yıl kitap yayın evi ve içeriği değişmeyecek şekilde düzenleme yapılabilir. Her yıl ders kitaplarının değişmesi okullarda ve depolarda kalan kitapların bir sonraki yıl kullanılmaması sonucunu doğuruyor. Oysa ki gelen kitapların yayınevleri ve içerikleri 3-4 yıl değişmeyecek şekilde düzenlenmiş olsa kalan kitaplar bir sonraki yıl da değerlendirilebilir. Örneğin bir okulun elinde kalan 30 adet matematik kitabı bir sonraki yılda aynı kitap kullanılacağı için sisteme 30 kitap eksik girilir ve bu durumda kitap zayiatı en aza indirilmiş olur. Böylece kitapların devlete maliyetinde çok büyük tasarruf sağlamış oluruz.