Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından gündeme gelen seçim erteleme tartışmalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün partisinin TBMM'deki Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada bitirdi. Erdoğan'ın 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından hemen hemen kesinlik kazanan seçim tarihinin ardından gündeme bu defa depremzedelerin nasıl oy kullanacağı konusu geldi.

Yaklaşık olarak 13 milyon vatandaşı etkileyen depremlerin ardından 2 milyona yakın vatandaşın başka şehirlere göç etmesi ve bölgede kalan vatandaşların yaşadığı sorunlar, seçim konusunda bazı soru işaretlerine neden oldu. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 11 şehirdeki seçmenin oylarını sorunsuz bir şekilde kullanabileceğinin altını çizerek, depremzedelerin oylarını nerede kullandıysa oyunun orada sayılacağını açıkladı: 

"Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ikametgah adreslerini esas alıp ilan edecek. Örneğin deprem felaketi olmasaydı Gaziantep'teki bir kardeşimizin ikameti burada gözüküyor ama İstanbul'a gitti. Nüfusunu oraya aktardığında ya da orayı ikinci adres diye gösterdiğinde bulunduğu adreste de oy kullanabiliyordu. Deprem nedeniyle ikameti değişen vatandaşlarımız, gittikleri yeri ikinci adres göstererek burada yer alabilirler. Yurtlarda kalan üniversite öğrencilerimizin esas adresi de memleketlerinde. Ama diyelim ki İstanbul'da okuyor çocuklar. Ne yapıyor? Orada ikinci bir adres olarak, diğer adres olarak gösteriyor. Orada nüfusa kaydedilip seçmen yazıldığında okuduğu yerde oy kullanabiliyor. Ayrıca askıya çıkınca eğer listede ismi yoksa 2 hafta içinde ismini yazdırabiliyor. Burada aynı usul işleyecek. Yeni bir usule gerek yok, ihtiyaç da yok. Bizim yasalarımız buna cevap veriyor. Nerede kullandıysa orada sayılacak. Bundan önceki bütün seçimlerde de böyle oldu."

Akıllara gelen bir diğer konu ise vekil sayısında herhangi bir değişiklik olacak mı?  oldu. Bakan Bozdağ, net yanıt verdi. Bozdağ,  1 yıl içinde artan veya azalan nüfusun milletvekili sayısını değiştirmeyeceği belirtti:

"Sebebi de bizim kanunumuza göre YSK her yıl nüfus ilanından sonra 6 ay içinde illerin milletvekili sayısını ilan edilen nüfusa göre belirler. 1 yıl içinde artan ve eksilen nüfus milletvekili sayısını değiştirmez. 2023'teki nüfusumuz, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 31 Aralık 2022'de açıklanan sayıya göre esas alınır. YSK da 31 Aralık baz alınarak açıklanan nüfusa göre deprem bölgesindeki illerin milletvekili sayılarını ilan edecek."