6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından, bölgelerde arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olarak belirlenen depremler Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis’i yerle bir etti.

Açıklanan son verilere göre iki yıkıcı depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 31 bin 643’e yükseldi. Bir yandanda binlerce insanın hayatını kaybettiği depremin yaralarının sarılması için çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor.

Felaketin üzerinden bir hafta geçmesinin ardından depremin insani boyutunun yanında ekonomik maliyeti de şekillenmeye başladı.

Bloomberg, isimsiz bir ‘Türk iş grubu'na atıf yaparak, en büyük tahminlerden birinde bulundu. Yapılan tahminde maliyetin 84 milyar dolar olacağını bununda Türkiye’nin Gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10’una tekabül ettiğini bildirdi.

Yine bu haftanın başlarında, ABD merkezli Fitch derecelendirme kuruluşu, ekonomik kayıpların "2 ila 4 milyar dolar olması muhtemel" olacağını öngörürken, Bank of America, rakamı yaklaşık 3-5 milyar dolar artı "etkilenen insanları desteklemek için en az 2-3 milyar dolar daha gerekiyor" diye tahminde bulundu.