Dünya'dan Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre; Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, şehirlerin harabeye dönüştüğü depremin ardından oturduğu konutun depreme karşı risk durumunu merak eden vatandaşlar harakete geçti.

İlgili kurum ve kuruşlarla temasa geçen kişiler, oturdukları evlerin deprem risk analizini yaptırmak için 20 bin ile 100 bin TL arasında değişen miktarı gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

Konuya ilişkin Nurdoğan Arslan Ergün'e konuşan Ülker Müşavirlik Mühendislik yetkilisi Dr. Hamit Ülker, bu maliyetin zemin etütü yapıldığı takdirde  30 bin lira daha artacağını belirtti ve sürecin şu şekilde ilerlediğini açıkladı:

''Ödeme yapılınca lisanslı firma gelip binadan karot, numune alıyor ve 'bu bina riskli veya değil' raporu veriyor. Bina riskli ise 1 veya 2 ay süre veriliyor. Bu süre içinde binanın yıkılması gerekiyor. Tapunun beyanlar hanesine 'bu bina riskli' diye şerh düşüyor. Çevre Şehircilik Müdürlüğü ilçe belediyesine bildiriyor. Her kat maliki, binasının bulunduğu ildeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne risk analizi yaptırmak için başvuru yapabiliyor. Mevzuat gereği kiracı analiz için başvuru yapamıyor. Yaşanacak olası bir depremde binanın ağır hasar alıp almayacağı 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gereğince tespit ediliyor. Beton kalitesi, donatı durumu hızlıca kontrol ediliyor. Bu da ileri bir analiz değil. Yapının kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı olup olmadığı tespit ediliyor. Riskli yapı tespiti yapılması durumunda yasa kapsamında tapuya şerh konularak ve yapı maliklerine 60 günden az süre verilmemek kaydıyla yapının yıktırılması sağlanıyor. Başvurunun ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen ve bakanlığın internet sitesinde yer alan sertifikalı firmalara yapılması gerekiyor. Performans analizi ve gerekmesi halinde yapılacak güçlendirme projeleri için yapı konusunda uzman SİM-İTB belgelerine sahip inşaat mühendislerine ulaşmak gerekiyor. Performans analizi sonrasında binanın can güvenliği sağlamadığı tespit edilirse güçlendirme veya yapının yıkımı seçeneklerinden birine karar veriliyor. Güçlendirilmesine karar verilen yapının güçlendirme tasarım ve hesapları, performans analizi sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılıyor. Talep edilmesi halinde, güçlendirme projesi ile birlikte maliyet analizi çıkarılarak yıkım ve yeniden yapım maliyeti ile kıyas yapılıyor.''