Ülkemizde yaşanan büyük depremler ve peşi sıra gelen artçılar 44 binden fazla vatandaşımızın vefat etmesine ve 100 binlerce vatandaşın bölgeden ayrılmasına neden oldu.

Bu bilanço toplum genelinde kaygıya neden oluyor. Türkiye'nin büyük bir bölümü deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bilinmekte. Bu durum ve hala kırılmadığı belirtilen fay hatları bu bölgelerdeki insanları kaygılandırıyor. Kahramanmaraş depremlerinde ülke genelinde ya bir insanın tanıdığı vefat etti ya yaralandı ya da depremden etkilenmiş durumda. Bu durum insanlardaki empati yetisiyle birlikte anksiyete bozukluğu ve korkuya neden oluyor

SÜ Liv Hospital Bahçeşehir Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen, depremin ardından insanlarda nükseden deprem korkusu ve anksiyete uyku bozukluğuna yol açtığını açıkladı. Günden, bu korku ile gelen uyku ve anksiyete bozukluğunun pek anormal olmadığını ve bununla ilgili mücadele edilmesini belirtti.

SÜ Liv Hospital Bahçeşehir Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen uyku bozukluğu ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Güngen: 

“Işık ve gürültüyü en aza indirin.

Elektronik cihazları yatak odasından çıkartın.

Odayı havalandırın.

Yatmadan önce fazla yemek yemekten kaçının.

Yatakta geçirilen süreyi sınırlayın.

Sadece uykulu hissettiğinizde yatağa gidin.

Düzenli sabit bir zamanda uyanın.

Gevşeme terapileri alın.

Uyarıcı madde içeren kahve, çay, çikolata gibi gıdalardan özellikle saat 17:00’den sonra kaçının.

Uyku öncesi alkol ve sigara kullanmayın

Ağır yemek yemekten kaçının

Gündüz uykusu uyumaktan kaçınmak gereklidir.

Düzenli hafif-orta düzeyde egzersiz yapın. Yoğun egzersiz yapmaktan kaçının.

Meditasyon teknikleri uygulayın.

Yatağı sadece uyku için kullanın. Uyku dışındaki televizyon izleme ve bilgisayarda vakit geçirme gibi aktiviteleri kesinlikle yatakta yapmayın.” diyerek uyku bozukluğuna karşı tavsiyelerini sıraladı.

Güngen, yaşlara göre uyku saati değişse de en ideal uyku saati 7 ile 9 saat arasıdır diyerek uykunun anksiyete bozukluğuna karşı ve günün stresli geçmesine karşı büyük etkisi olduğunu belirtti.