6 Şubat tarihinde meydana gelen iki yıkıcı depremden 11 il etkilenmiş, şehirler harabeye dönmüştü. Açıklanan son bilançoya göre depremden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'daki can kaybı 38 bin 44'e yükseldi.

Depremin ilk saatlerinden bu yana bölgedeki yaraların sarılması için çalışmalar istikrarlı bir şekilde devam ettirilirken, bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına on binlerce öğretmen ve öğrencinin destek olabilmesi sebebiyle okullara 2 hafta ara verildi.

Deprem felaketinden ciddi şekilde etkilenen 10 ilde 2. dönem devam zorunluluğu aranmazken, geriye kalan 71 il için verilen kararı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıkladı.

71 ilde okullar ne zaman açılacak?

Deprem bölgesi dışında kalan bölgelerde eğitim-öğretim faaliyetlerine 20 Şubat Pazartesi günü başlanacak. Konuya ilişkin Bakan Özer şu ifadeleri kullandı:

"Sağlam raporu verilen kamu binaları hizmet vermeye başladı. Aileler istedikleri durumda çocuklarını farklı illerdeki okullara nakledebilir.

10 ilde kalan öğrencilerimizi ücretsiz olarak okula götüreceğiz. Sıcak yemeklerini vereceğiz ve tekrar taşımasını sağlayacağız. 10 ildeki eğitim planlaması ve hangi ilçelerde, bölgelerde okullarımızı açacağımızla ilgili tüm çalışmayı hafta sonu itibarıyla tamamlayacağız.

Psikososyal destek çadırları cuma gününe kadar deprmeden etkilenen 10 ile kurulmuş olacak. Devletimiz tüm imkanlarıyla sahada, çok başarılı bir koordinasyon var. 71 ilde eğitim 20 Şubat'ta başlıyor."

Deprem bölgesindeki okullar ne zaman açılacak?

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da öncelikle okullarda hasar tespit çalışmaları yapılacak, bu çalışmaların Şubat ayının sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. 

Deprem bölgesindeki okulların 1 Mart tarihinde açılacağını daha önce açıkladıklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şartlara göre tarihi öteleyebileceklerini belirtti.

Ayrıca Bakan Özer, okullarda yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından tıpkı pandemi döneminde yürütülen ilçe bazlı, okul bazlı eğitim öğretim faaliyetlerine devam edilebilmesi çalışmalarını deprem bölgesinde de yürütlebileceklerinin altını çizdi. 

Bakan Özer'in ilgili açıklamaları ise şu şekilde:

"10 ildeki eğitim-öğretimi 1 Mart'a kadar ara verdiğimizi açıkladık. 1 Mart'ta başlayacağımızı açıklamadık. 1 Mart'a kadar ara verdiğimizi açıkladık. Burada da biz Bakanlık olarak il bazlı bir değerlendirme yapmayacağız. İlçe bazlı, okul bazlı değerlendirme yapacağız.

1 Mart'ta eğitim-öğretim başlayacak demiyoruz. 1 Mart'a kadar ara verildiğini söylüyoruz. Hasarımız diğer binalara göre çok az.

Tüm okulların hasar tespit raporlarını almadan eğitime başlamayacağız. "