Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, ülkemizde art arda önce Kahramanmaraş merkezli ancak 11 ilimizim etkilendiği ardından Hatay’da Samandağ ve Defne merkezli yaşanan depremlerin ardından bölgede yapılacak olan evler için bir öneri sundu.

1999 depreminin ardından depremden ders çıkaran şehir olarak bilinen Sakarya’da ki “Sakarya modeli” evlerin deprem bölgesinde inşa edilmesi gerektiği ve şehirlerin böyle yerleşime açılması gerektiği önerisi Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün’den geldi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, yaptığı açıklamada,

Biz neredeyse iki yıl çadırdan yönettik belediyeyi. Orada toplantılarımızı yaptık. O dönem iktidar, muhalefet, sivil toplum kuruluşları el ele verdik ve Sakarya’da kararlı davrandık.

Sakarya’da binaların yıkılmasının temel sebebinin zemin sıvılaşması olduğunu tespit etmiştik. Yatay mimariyi lafta bırakmadık hayata geçirdik. Garaj üzeri iki kat veya maksimum 12 metre yükseklik belirledik.  

Kamu binalarını, okulları sağlam zeminli yeni yerleşim yerlerine yaptık. Nüfusun buraya doğru taşınması teşvik edildi. Burada da en fazla 4, 5 kat sınırlaması getirdik. Şimdi buralarda 100 bine yakın insan yaşıyor. Tüm bunlar uzlaşmayla oldu ve taviz verilmedi “

“17 Ağustos depreminden ders çıkaran tek şehir ve yönetim Sakarya oldu. Ne yazık ki ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler gereken dersi çıkarmadı, üzerlerine düşeni büyük ölçüde yapmadı. Tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşıyoruz ve işi şansa bırakamayız. Radikal tedbirler alıp ona göre adımlar atmalıyız. Gerekirse Sakarya’da olduğu gibi şehirler taşınmalı. Deprem riski yaşatacak yapılanmaya fırsat verilmemeli. Böyle adımlar ancak toplumsal uzlaşma ve işbirliği ile hayata geçirilebilir.” diye konuştu.