Bakan Kurum, afet bölgesinde planlanan yapılara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Murat Kurum, yeniden yapılanma için devlet olarak tüm planları yaptıklarının altını çizerek, koordinasyonun TOKİ ile yürütüleceğini belirtti.

Afet bölgesinde yapılacak yeni yapıların 3-4 katı geçmeyeceğini belirten Bakan Kurum, akıllardaki soru işaretlerine şu sözlerle yanıt verdi:

''Zemin +3,4 katı geçmeyecek. Altında dükkan olmayacak. Burada da Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Depremin ağır hasar vurduğu yerler var şehir merkezleri.

Bu alanlarda da ayrıntılı inceleme yapıyoruz. Zemin kalitesi nedir, fay hattına olan mesAfesi nedir? Tüm bu etütleri yaptıktan sonra, şehrin temel dokusuna uygunsa yerleşim yapılacak. Eğer bu etütlere uygun değilse şehir dışında yeni yerleşim yerleri yapılacak.

En sağlam en güvenli master planı yapıyoruz. Bütün planlarımızı yaptık. Çarşamba günü de tüm inşaat malzemecileriyle bir araya geleceğiz. Onlarla ilgili bir problem yok. Depremin ilk anında tüm Türkiye nasıl bir olduysa aynı şekilde vatandaşlarımızı güvenli evlerine sokana dek 7/24 çalışacağız.

Buranın tamamının koordinasyonu devletimiz, TOKİ ile yürütecek. Bağışçı bir vatandaşımız varsa ister AFAD üzerinden konut yardımı yapabilir, kendi yapmak istiyorsa da bizim denetleyeceğimiz sistem dahilinde yapılacak. Onun dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmeyecek.

Dağlara doğru, fay hattından uzak sağlam zeminlerde yerleşimi öngörüyoruz.''