A Haber'e katılan Kalın, Amasra'daki maden faciasıyla ilgili devletin tüm imkanlarının seferber olduğunu hukuki ve idari incelemenin kapsamlı şekilde sürdüğünü belirtti. Kalın, "Sayıştay son 3 denetim raporunu istedi. Rapor inceleniyor. Bütün boyutlarıyla bu çalışma başlatıldı Eksiklik varsa örtbas edilmesi söz konusu olamaz.." dedi.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle; İlk ölçümlerde metan gazı oranı normal seviyedeydi. En ufak bir ihmal varsa ortaya çıkarılacak Tetkik sonuçlarını bekliyoruz. 2 birimin üzerine çıktığında alarm veriyor. 8-9'un üzerine çıktığında patlama oluyor. O anda bilimsel olarak buna cevap vermenin kimsenin şansı yok.  Teknolojik anlamda, teknik anlamda ne gerekiyorsa yapılacak.

ADALARIN SİLAHLANDIRILMASI

Burada bunu ekamete uğratan Yunan tarafı oldu. Yunanistan'ın arkasına bazı güçleri alarak Türkiye'ye karşı kendini konumlandırdığını görüyoruz. Yunanistan bir dalganın üzerinde yükselmeye çalıştı. Türkiye aleyhine bir hava oluşturup bunu kendi lehlerine çevirmeye çalıştılar. Biz S. Arabistan,  BAE, Mısır hatta Ermenistan ile normalleşmeye çalıştığımız zaman, Yunan tarafı darbe yedi ve çok öfkelendiler. Biz ısrarla Yunan muhattaplarımıza her zaman böyle "Bir angajman içerisine girmeyin, siz ortada kalırsınız" dedik. "Biz NATO'da müttefikiz, aynı coğrafyayı paylaşıyoruz." dedik her zaman. 

Adalara askeri ekipman gönderilmesi anlaşmalara aykırıdır. Bunun dışındaki hareketin her türlü sonucu olur. Karşılıksız olmaz. Türkiye'yi köşeye sıkıştıramazsınız. Kısa vadeli kazanımlar için ilişkiler tehlikeye atılmamalı.

Cumhurbaşkanımız, Miçotakis'e "Gel ikili konuları birlikte konuşlım" diyerek çok açık, net bir şekilde söyledi. Yunanistan'a bu çağrıyı yapıyor. Yunanis siyasilerin hiç bir stratejik hedefleri olmayan çıkışlar yapıyor.  Burada gerilimin kaynağı Yunanistan tarafıdır. Gerilimi azaltması gereken de Yunanistan tarafıdır.

YUNANİSTAN'IN GÖÇMENLERE ZULMÜ

ABD, Frasan fark etmez. Frontex'in kayıtlarına dahil insanlık adına utanç verici kayıtları gördük. Son olarak sınırda yakalanan 90 mülteciyi Türkiye ile suçluyor. Biz bunları itmiyoruz ki. Biz 5 milyona yakın mülteciyi ev sahipliği yapan ülkeyiz.

"Geri itmelerini yapmayın, insan kaçakçılığına karşı mücadele edelim" dedik. Türkiye ile ilgili herhangi bir olay olduğunda bunlar son dakika, manşet oluyor. Yunanistan botları denizin ortasında patlatıyor. Bununla ilgili tepki görmüyoruz.