Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın FETÖ firarisi Bülent Keneş'in Türkiye'ye deport edilmesi talebi İsveç, tarafından reddedilmiş gerekçe olarak da iade talebinin gerçekleştirilmesi için şüphelinin 1 yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği ve Keneş için bu şartın oluşmadığı belirtilirken ilgili kişinin siyasi görüşünden dolayı zulüm görme ihtimalinin de göz önünde bulunduruldu kamuoyu ile paylaşıldı. Sözkonusu karara Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepki gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu, talebin reddedilmesinin olumsuz bir gelişme oduğunu, İsveç ve Finladiya'dan güzel sözler duymak yerine somut adımlar beklediklerini belirtti. İlgili açıklama:

''Bülent Keneş'in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz artık İsveç'ten, Finlandiya'dan güzel sözler işitmek istemiyoruz, somut adımlar görmek istiyoruz. Bu belgede de FETÖ net bir şekilde yer alıyor. Dolayısıyla bu darbecilerin oradaki mensuplarının Türkiye'ye iade edilmesi gerekiyor.  Önemli olan kimin karar vereceği değil bizim bu beklentilerimizin karşılanmasıdır.

Yine PKK terör örgütü mensubu kişileri de var iadesini istediğimiz. Bir kişiyi iade ettiler o bizim listemizde yoktu. Onu da memnuniyetle karşıladığımızı söyledik. Bir kişiyi iade ettik bu işi kapatalım gibi bir beklentileri varsa bu gerçekçi bir beklenti değildir.''