Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yıllık asırlık işlere harcadıkları emeklerin meyvelerini toplamaya başlıyoruz diyerek Trakya'nın enerjide bir merkez olacağının müjdesini verdi. Ayrıca bugünkü açılışla Silivri'nin Avrupa'daki en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan detaylar ise şu şekilde:

''Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'mizin açılışını yaptığımız yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugünkü açılışla birlikte Silivri Avrupa'daki en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline gelmiştir. Bilindiği gibi Silivri'deki bu tesisi biz kurmuş, ilk fazını da 2007 yılında hizmete almıştık. Son genişletme çalışmaları, denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla 18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajı yaparak gerçekleştirildi. Bu faaliyetler, Karadeniz'deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür.

Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler tamamen yerli ve milli olarak üretilmiş, böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlanmıştır. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'miz, günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Yani tesisimiz, ülkemizin en yoğun tüketim döneminde dahi talebin 4'te birini tek başına karşılayabilecektir.''

Artık enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükseleceğiz

''Saros’taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda, bu alanda çok daha güçlü bir konuma geleceğiz. Amacımız, ülkemizi en kısa sürede doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline dönüştürmektir.

Bu konuda değerli dostum Sayın Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu. Adımlarımızı attık, atıyoruz ve böylece özellikle Trakya, doğal gazda, enerjide bir hub haline gelecektir.

Bununla ilgili çalışmalarımızı bölgemizdeki enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz.

Halen toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırımın sürdüğü Nükleer Güç Enerjisini de bu tabloya eklediğimizde, artık enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükseleceğiz.''