Rusya'yı hafife alanların yanlış yaptığını kaydeden Erdoğan, "E ne oldu? Şu anda Rusya doğal gazı kesti. Fiyatlar bir anda Avrupa'da yükseldi. Şimdi kara kara düşünüyorlar. Bu kışı ne yapacağız diye...Rusya herkes ona saldırınca o da elindeki imkanlarını, silahlarını kullanacaktır" sözlerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in ardından Balkan turunun ikinci durağı olan Sırbistan'a gitti. Erdoğan, dün Nikola Tesla Havalimanı'nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç tarafından karşılandı. Bugün ise Cumhurbaşkanlığı Sarayında resmi karşılama gerçekleştirildi. Belgrad'da son dönemin en üst düzey görüşmesi olduğuna dikkat çekilirken Erdoğan askeri tören ile karşılandı. Heyetler arası görüşmeye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in huzurunda 7 anlaşma imzalandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Burada önemli açıklamalarda bulunan Sırbistan'a kimlikle seyahat edilebileceğini duyurarak, "Kimlikle seyahat konusunda imzalanan protokol, ilişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır. KKTC, Gürcistan ve Moldova'dan sonra Sırbistan çipli kimlikli seyahatin mümkün olacağı 6. ülke olacak" sözlerini kaydetti.


Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz tedarik ettiği ana boru hatlarından Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışını kesmesiyle birlikte gaz fiyatlarının yükselişe geçmesiyle Avrupa'da ortaya çıkan enerji krizine ilişkin konuşan Erdoğan şunları söyledi:

Batı'nın, isim saymaya gerek yok, takındığı tavrı doğru bulmadığımı çok açık söyleyebilirim. Zira tahrik üzere kurulu bir politika güden Batı var. Ama Rusya'yı hafife alanlara da söylüyorum; yanlış yapıyorsunuz. Rusya hafife alınacak bir ülke değil. E ne oldu? Şu anda Rusya doğal gazı kesti. Fiyatlar bir anda Avrupa'da yükseldi. Şimdi kara kara düşünüyorlar. Bu kışı ne yapacağız diye...


Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Görüşmelerimizde önümüzdeki dönemde atacağımız adımları değerlendirdik. Bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde buluştuk. Kimlikle seyahat konusunda az önce imzalanan protokol ilişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır. İş adamlarımız karşılıklı olarak yapacakları seyahatleri çok daha hızlı şekilde gerçekleştirecektir.

KKTC, Gürcistan ve Moldova'dan sonra Sırbistan çipli kimlikli seyahatin mümkün olacağı 6. ülke olacak. Ortak hedefimiz olan 5 milyara ulaşmak için çabalayacağımıza inanıyorum.


Sırbistan ile Kosova arasında kimlik kartlarıyla sınır geçişleri konusunda uzlaşıya varılmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bosna Hersek'teki üç toplumun uzlaştığı bir formatta tarafların bir araya getirilmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Balkanlar'da yakalanan bu olumlu ivmeyi aynen devam ettirelim çünkü Balkanlar artık bu tür sıkıntılara tahammül edemez.


TAHRİK ÜZERE KURULU BİR POLİTİKA GÜDEN BATI VAR
Her şeyden önce Türkiye olarak Rusya-Ukrayna arasında hep denge politikasını güttük, bundan sonra da yine denge politikasını gütmeye devam edeceğiz. Zira şu anda Batı'nın, isim saymaya gerek yok, takındığı tavrı doğru bulmadığımı çok açık söyleyebilirim. Zira tahrik üzere kurulu bir politika güden Batı var. Böyle bir savaşı tahrik üzere yürütmeye gayret ettiğiniz sürece oradan netice almak da mümkün olmayacaktır.


BU SAVAŞIN KAZANANI YOK AMA KAYBEDENİ ÇOK
Nitekim şu anda 'Bu savaşın kazananı var' diyebilir miyiz? Bu savaşın kazananı yok ama ben inanıyorum ki kaybedeni çok. Bunca insanlar ölüyor. İşin parasal boyutunu konuşmaya zaten gelemem. Parasal boyutuna da girdiğimiz zaman söylenen ne? Birisi diyor ki 'Ben Ukrayna'ya şu kadar destek verdim' diğer diyor ki 'Ben şu kadar destek verdim.' Peki nerede bu para? Bu da sadece laf ola beri gele. Bu da sıkıntılı ve silahlar gönderildiği söyleniyor.

Ne kadar hurda varsa bu hurdaları Ukrayna'ya gönderiyorlar. İşin bu boyutuna baktığımız zaman ben Rusya bu işin galibidir ya da Ukrayna bu işin galibidir diyemem ama şu ana kadar bizim güttüğümüz politika 'Acaba bu savaş biter mi bitmez mi?' biz bunun gayreti içerisindeyiz. Ama görünen o ki bu iş çok kısa zamana biteceğe benzemiyor.

RUSYA HAFİFE ALINACAK BİR ÜLKE DEĞİL
Ama Rusya'yı hafife alanlara da söylüyorum; yanlış yapıyorsunuz. Rusya hafife alınacak bir ülke değil. E ne oldu? Şu anda Rusya doğal gazı kesti. Fiyatlar bir anda Avrupa'da yükseldi. Şimdi kara kara düşünüyorlar. Bu kışı ne yapacağız diye... İşte bunları daha önce niye düşünmediniz? Elinde bu kadar önemli bir değer var Rusya'nın, bunları daha önceden düşünmeniz gerekirdi. Ama bunları daha önceden düşünmediniz. Şu anda stoklar ne durumda diye bunun tartışması yapılıyor. E burada tabii ki Rusya herkes ona saldırınca o da elindeki imkanlarını, silahlarını ne yapacaktır? Kullanacaktır. Olay bu kadar basit.