Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Bugün sizlerle şehrimiz, ekonomimiz, maden sektörümüz açısından çok önemli açılış töreni vesilesiyle bir aradayız.

Söğüt Altın Madeni'nin tüm ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Maden sahasında yapılan çalışmalar neticesinde 109 ton altın kaynağıyla 60 ton altın rezervi tespit edildi. Bir başka ifadeyle 3,5 milyon Ons kaynağı altının bir an önce Türk ekonomisine kazandırılması için çalışmaları hızlandırdık.

Maden sahasındaki faaliyetler 3 faz olarak 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandı. 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı. Tesis ilk altın dökümünü yapacak şekilde hazır hale getirildi. Kalan iki fazın yatırımlarını 3 yıl içinde neticelendirmeyi planlıyoruz. Yıllık üretim miktarını 6,5 tona yükselteceğiz.

Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk 3 madenden birisi olacaktır. Yaklaşık 1000 kardeşimiz istihdam ediliyor. İlerleyen dönemlerde bu sayının 1300'ü bulmasını bekliyoruz.

Kalkınmanın temel alt yapısını oluşturan eğitim, sağlık, ulaştırma gibi alanlarda sadece 20 senede kat ettiğimiz yollar takdire şayan.

Mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlıyoruz.

Yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci dünyada 12'nci sıraya yükseldik. Petrol, doğal gaz ve madencilik alanlarında karşılaştığımız onca engele ve sabotaja rağmen ulaştığımız başarıları değerli buluyoruz.