Çeşitli ülkelerdeki yeni çalışmalar ve Massachusetts'teki koronavirüs salgını, corona virüsün bulaşma ve yayılma özellikleri ile ilgili yeni bilgileri gün yüzüne çıkardı. Corona virüsü üzerinde çalışan bilim insanları, virüsün esas olarak yüksek ateş, öksürük veya nefes almada zorluk gibi belirtiler gösteren kişiler tarafından yayıldığını vurguladı. Bu doğruysa, bu iyi bir haber, çünkü açıkça hasta olan insanlar tanımlanabilir ve izole edilebilir, bu da bir salgını kontrol etmeyi kolaylaştırır. Ancak yeni yapılan bir çalışma, corona virüsü belirtileri taşımayan bir insanın da virüsü etrafına yayabileceğini ortaya çıkardı.

"CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLER OLMADAN DA BULAŞABİLİR"

Virüsün belirtiler gösterdiği ve öksürük gibi yollarla bulaştığı biliniyordu. Ancak, en az 82 vakanın olduğu Massachusetts'teki çalışmalar, koronavirüs kümesinin henüz belirti göstermeyen insanlar tarafından başka insanlara bulaşabileceğini ve semptomları olmayan kişilerin önemli miktarda enfeksiyona neden olduğunu gösteriyor.

Massachusetts'teki salgın üzerinde inceleme yapan bilim insanları, belirti olmadan bulaşmanın olabileceğini vurguladılar, ancak virüsün yayılmasında önemli bir faktör olmadığını söylediler.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Alex Azar, asemptomatik (belirti olmadan) yayılmanın yeni koronavirüs yayılımının "ana itici gücü" olmadığını söyledi. Azar,

"Gerçekten sadece belirtisi olan kişilere odaklanmanız gerekiyor," dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi web sitesi bu değerlendirmeye benzer bir açıklama yayımladı. Bu siteye göre ne göre, "İnsanlar semptom göstermeden önce bazı yayılımlar olabilir; bunun yeni koronavirüs ile meydana geldiğine dair raporlar var, ancak virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmüyor."

Belirti olmadan bulaşmanın COVID-19 salgınındaki rolü
Konu hakkında konuşan uzmanlar, salgındaki bulaşmanın yüzde kaçının, belirtileri olmayan veya çok hafif belirtileri olan insanlar tarafından gerçekleştiğini açıklarken, yapılan çalışmalarda asemptomatik veya hafif semptomatik olan kişilerin bulaşmasının mümkün olduğu anlaşıldı. Yani belirti olmadan virüsü bulaştıran insnalar, daha önce düşünülenden daha fazla bulaşma olayından sorumludur.

Minnesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politikalar Merkezi Müdürü Michael Osterholm, "Artık belirti olmadan bulaşmanın bu virüsün yayılmasında önemli bir rol oynadığını biliyoruz " açıklamasında bulundu. Osterholm, belirtil olmadan bulaşan enfeksiyonun "böyle bir pandemiyi kontrol etmeyi çok zorlaştıracak bir şekilde besleyebileceğini" söyledi.