Yem fiyatlarındaki artan girdi maliyetlerinden dolayı besiciler hayvanlarını kesime yollarak süt üretiminin düşmesi sebebiyle süt fiyatlarında rekor seviyelerde zam yapılmasına sebep oldu.

Vatandaş geçen yıl bu dönem bir litre sütün 10 lirayı aşmasına alışamamışken, aradan geçen bir yıl içinde bir litre sütün fiyatı markasına göre değişmekle birlikte 27,5 liraya ulaştı.

Bu ay yoğurdun yüzde 10 ve peynirin yüzde 13 zamlandığını açıklayan Türk-İş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yoğurtta markalar 1000 gramlık paketlerin yerlerine 900 ve 800 gramlık paketler çıkartmaya başlamışlardı. Artık 750 gramlıklar da yaygınlaşmaya başladı.”

İNEKLERİN KESİME GÖNDERİLMESİ ETKİLİ, ASIL KRİZ KAPIDA
Süt ve süt ürünlerinin sürekli zamlanmasının altında yatan en önemli neden, maliyetini karşılamayan süt üreticisinin süt veren ineklerini kesime göndermesi…

Litresi yaklaşık 12 liraya üretilen süt, 8 liradan satılabiliyor. Bu da süt veren ineklerin önemli bir kısmının daha fazla zarar etmemek için kesime gönderilmesine neden oldu.

Süt veren ineklerin aylardır kesime gönderilmesi üretimi de düşürmeye başladı.

TÜİK’in son açıkladığı verilere göre, 2022 Kasım’da yıllık bazda tereyağı üretimi yüzde 18,5, ayran üretimi yüzde 8,8, içme sütü üretimi yüzde 7,4, inek peyniri üretimi yüzde 5,1 azaldı.

Ancak et ve sütte asıl krizin kapıda olduğu; üretimdeki bu düşüşün tüketici fiyatlarını bu sene sonuna kadar daha da tırmandırması bekleniyor.