“Sıfır Covid” politikasını sürdüren Çin'de “temaslı” kişiler için adeta insan avı başlatan yetkililerin birçok evin kapısını kırması büyük öfkeye yol açtı.

Karantina uygulamasının sıkılaştırıldığı Guangzhou kentinde en az 84 evin kapısı, içeride “Covid hastalarıyla temaslı” kişilerin saklandığı şüphesiyle kırıldı. Zorla girilen evlerin, “karantina oteline” götürülen kişilere ait olduğu bildirildi.

Evlere zorla giren görevlilerin test sonuçları negatif çıksa bile buralarda yaşayanları ceza alacakları yönünde tehdit ettiği, bazılarının da dışarı çıkmamaları için zorla evlerine kilitlendiği ortaya çıktı. Sokaklara da insanların dışarı çıkmaması için çelik barikatlar yerleştirilmesi dikkat çekti.


Kırılan kapıların görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı.

ÖZÜR DİLEDİLER


Sosyal medyada yayılan olay halihazırda “Sıfır Covid” önlemlerinin tepki çektiği ülke genelinde büyük ses getirdi. Tepkiler üzerine Çinli yetkililer, özür diledi. Kırılan kapıların kilitlerinin yenilendiğini kaydeden yetkililer, bu evlerin mühürlendiğini de ifade etti.

Liwan mahallesi yönetimi de “maksadını aşan şiddet olayı” nedeniyle bir özür açıklaması yayınladı. Olaylarla ilgili soruşturma başlatılırken sorumluların en ağır ceza talebiyle yargılanacağı kaydedildi.

‘SIFIR COVID’ ÇİLESİ

Çin'de pandeminin başından bu yana katı Covid yasakları tepkilere neden oluyor. Milyonlarca kişi karantinaya alınırken birçok kişi hâlâ düzenli olarak test olmak zorunda.

Çin hükümeti aralarında finans merkezi Şanghay’ın da bulunduğu birçok büyük şehirde corona virüsü vakalarının artmasıyla tetikte beklerken, toplu test ve tecrit uygulamaları da uzatıldı.

Resmi verilere göre ülkede geçen hafta günlük ortalama 390 vaka bildirildi. Bu rakamlar Japonya ve Yeni Zelanda gibi diğer Asya ülkelerinde yeniden tespit edilen vakalara kıyasla düşük kalsa da Çin, “Sıfır Covid” politikası kapsamında herhangi yeni salgını tespit edildiği gibi kontrol altına alıyor ve bu uygulamayı yakından takip etmeyen yetkilileri cezalandırıyor.