İnsanlar arasında kolayca yayılma eğiliminde olmayan maymun çiçeği virüsü 16 ülkede 150'ye yakın kişide görüldü. Yunanistan'da İngiliz bir turistte görülen maymun çiçeği hastalığı görülmesiyle vatandaşlar tarafından endişeyle araştırılan maymun çiçeği hastalığı ile ilgili aranan konulardan biri de çiçek aşısı oldu. Peki, çiçek aşısı yapılıyor mu?

ÇİÇEK AŞISI MAYMUN ÇİÇEĞİNDEN KORUR MU?

Bilim insanları, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi bir salgına dönüşmesini beklemezken, çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğu bildirildi.

Maymun çiçeği salgını konusunda araştırmalarda bulunan ABD'deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde baş araştırmacı olarak çalışan Prof. Dr. Derya Unutmaz, sosyal medya hesabından şu paylaşımları yaptı: “ABD ilaç kurumu FDA, çiçek hastalığı için geliştirilmiş bir ilacı maymun çiçeği virüsü için onayladı. Eski çiçek aşıları da çok etkili. Vakaların bulaşması oldukça garip olmakla birlikte, korkulacak, endişe edecek bir durum yoktur. Bizim de bir miktar temin etmemiz, her ihtimale karşı faydalı olur.”


ÇİÇEK AŞISI YAPILIYOR MU? ÇİÇEK AŞISI TÜRKİYE'DE EN SON NE ZAMAN YAPILDI?

1968'de kurulan serum çiftliğinde tetanoz, gazlı gangren, difteri, kuduz, şarbon akrep serumları da üretilmiştir. Ülke de hastalıkların yok olması ile 1971'de tifüs, 1980'de çiçek aşısı üretimi sonlanmıştır.

ÇİÇEK AŞISI NEDİR?

Çiçek aşısı, canlı virus aşısıdır.Aşının yapımında, hastalığın etmeni olan Variola virus değil, Orthopox virus ailesinden bir benzeri olan Vaccinica virus kullanılır.Türkiye'de de Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından üretilmiş ve geliştirilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de DSÖ kararı doğrultusunda bu aşının yapımına ve geliştirilmesine son verilmiştir. Bugün ise birçok ülke aşı stoklarını artırma çabasındadır.

Aşının Koruyuculuk Süresi: Çiçek aşısı, yapılan kişiyi en az 10 yıl süresince korumaktadır. İnfeksiyona karşı önleyici olmanın yanısıra, hastalık ile temasın ilk dört gününde aşı yapılması durumunda da koruyucu olmaktadır. Aşılı kişide semptomlar daha hafif olup, bu kişilerin daha az virus yaydığı bilinmektedir.


Aşının Yan etkileri: Aşının yan etkileri ağırdır ve sıklıkla görülür. Ancak hastalık riski olan kişilere, hastalığın komplikasyonları göz önüne alındığında yapılması tercih edilir. Aşının en önemli komplikasyonları aşıya bağlı egzama, progresif veya generalize vaccinia infeksiyonu, aşı sonrası ensefalit olarak gösterilmektedir. Aşılanan 1 milyon kişiden 1-2 kişide ölüm, 15 kişide ensefalit görülmektedir. Birçok olguda da yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişme olmaktadır. Ensefalite bağlı, mental gerilik, felç, görme kaybı, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar görülebilir.

Aşı bazı gruplara yapılmamalıdır. Bunlar; gebeler, immün yetmezliği olanlar , tedavileri sırasında immün sistemi baskılayıcı ilaç kullananlar, HIV(+) olanlar, özgeçmişinde egzaması veya tanı konulamamış cilt hastalığı olanlardır.