CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada, şeker fabrikaları satılmasaydı şekerin daha uygun fiyatta tüketiciye ulaştırılacağını belirterek özelleştirmelerin şeker üzerindeki olumsuz yansımalarını dile getirdi. Şeker fiyatındaki artışı değerlendiren Gürer şunları söyledi: “Şeker pancarı stratejik bir ürün. Şeker pancarından şeker, melas, alkol ve küspe elde edilir. Şeker fabrikaları özelleştikten sonra özel fabrikaların bulunduğu bölgedeki çiftçilere yeni koşullar getirildi. Daha öncesinde kamuda yüzde 10 olan kota cezaları, özelleşen fabrikalarda yüzde 5 oranına çekildi. Çiftçiler bu nedenle ekimden önemli ölçüde vazgeçtiler. Geçmişte 400 bini bulan şeker pancarı çiftçi sayısı, 90 binlere kadar da geriledi.”

“TÜRKŞEKER AĞUSTOSA KADAR ZAM YOK DEDİ, ZAMLAR ERKEN BAŞLADI”
Şekerin raftaki fiyatını dile getiren Gürer, “TÜRKŞEKER Genel Müdürü ‘Ağustos ayına kadar şekere zam yok’ dedi. Ama yılbaşında 5 lira 30 kuruş olan TÜRKŞEKER’in bir kilo şekerini, dün marketten 8 lira 70 kuruştan aldım. Yani bu şeker, şu an bazı marketlerde 8 lira 70 kuruştan satılıyor. Bazı zincir marketlere de 5 kg üzerinden TÜRKŞEKER, şeker veriyor. Oradaki fiyatlarda da 5 kilo şeker 42 lira 50 kuruştan satılırken aynı yerde özel sektör fabrikalarının şekeri 59 lira 90 kuruştan satılıyor. Ama hafta sonu itibariyle toptancılara giden şeker fiyatları, özel sektör fabrikalarında 640 lirayla 800 lira arasında, 50 kiloluk fiyatlarda belirgin bir değişim oluştu. Bunun yansıması, önümüzdeki günlerde şekerin raftaki fiyatına olacak. Oysa TÜRKŞEKER’in genel müdürü ağustos ayına kadar zam olmayacağını söylüyordu, zamlar erken başladı” diye konuştu.

“CİDDİ BİR ZAM GELECEK”
Tüketicinin ciddi bir zamla karşılaşacağını savunan Gürer şu ifadeleri kullandı: “Özel fabrikalar diyorlar ki ‘Eylül ayındaki fiyatı bugünden biz piyasaya yansıtalım’. Burada tüketiciler mağdur olacak. Ayrıca şekerden mamul bütün ürünlerin fiyatları değişeceği için tüketici, sadece şekerden değil şekerden mamul tüm ürünlerde ciddi anlamda bir zamla karşılaşacak. Oysa bu fabrikalar satılmasaydı, kamuda olsaydı bugün ortaya çıkan sonuç yaşanmayacak; daha uygun fiyatta ürün, üreticiden tüketiciye zincir halkasında gidecekti. Bu nedenle özelleştirmelerin olumsuz yansımasını şekerde de görüyoruz. Şekerde bir oyun oynanıyor. Bu oyuna siyasi iktidarın bir an önce müdahale etmesi gerekir.”