CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye için hazırladığı rapor hakkında açıklamalarda bulundu. Toprak’ın açıklamasına göre, IMF'nin rutin ekonomik konsültasyonlar doğrultusunda hazırladığı Türkiye Raporu yayımlandı. Raporda, uygulanan ekonomik programın parasal sıkılaştırma, yüksek faiz ve harcamaların kısılması gibi alanlarda olumlu sonuçlar verdiği, güven ortamının oluşmaya başladığı ifade ediliyor. Ancak maliye politikaları, bütçe ve vergi gibi alanlarda başarılı olunamadığı belirtiliyor.
IMF, maaşlar, kira ve tarımsal ürün taban fiyatları gibi artışların “gerçekleşen enflasyon yerine hedeflenen enflasyona göre” yapılmasını önerdi. IMF, emekliler, kamu çalışanları ve asgari ücretlilere daha düşük zam yapılmasını ve maaşlara yılda bir kez zam yapılmasını savunuyor. Bu yıl asgari ücrette IMF’nin önerisi doğrultusunda sadece yılbaşında zam yapıldı; temmuz ayında ise artış yapılmadı. Şu anda, IMF’nin talebi doğrultusunda memur ve emeklilere verilen 6 aylık zam ve enflasyon farklarının kaldırılması gündemde.
IMF'nin, Merkez Bankası’nın olası faiz indirimi talimatına karşı çıktığı ve uygun bulmadığı belirtiliyor. Merkez Bankası’nın 8 Ağustos’ta açıkladığı Enflasyon Raporu’nda 2025 için yüzde 14 enflasyon hedefi öngörülmüşken, IMF ocakta memur, emekli ve asgari ücretliye yapılacak zamların bu hedefe uygun olmasını istemişti. Temmuz’da yeni bir zam yapılması beklenmiyor. IMF, enflasyondaki yüksek katılık devam ederse Merkez Bankası’nın politika faizini daha da artırması gerektiğini savunuyor.
Raporda, geçen yıldan bu yana uygulanan ekonomik programın bazı olumlu sonuçları olmakla birlikte, “çok yavaş ilerlediği”, bütçe açıklarının arttığı ve tasarruf ve harcamaların kısıtlanmasında başarısız olunduğu belirtiliyor. Küresel enerji fiyatları, Orta Doğu’daki çatışmalar ve Ukrayna’daki savaş gibi enflasyonu etkileyebilecek risklerin devam ettiği uyarısı yapılıyor. IMF, mali, parasal ve gelir politikalarının birlikte yürütülmesini, sıkı para ve maliye politikalarının sürdürülmesini şart koşuyor. Ayrıca, yeni Orta Vadeli Program (OVP) için yeni vergilerle vergi tabanının genişletilmesini, acil olmayan projelere harcamaların sınırlandırılmasını ve enerji sübvansiyonlarının azaltılmasını talep ediyor.
Dış kaynak ihtiyacı yüksek olan iktidar, IMF’nin taleplerine tepki göstermemek için dikkatli davranıyor ve bir yılı aşkın süredir örtülü bir IMF programı uygulandığını belirtiyor.