Haftalardır milletvekilliği adaylık listesi için mesai yapan siyasi partiler, dün itibarıyla listelerini tek tek açıkladı.

Millet İttifakı çatısı altında yer alan CHP ve İYİ Parti seçimlere kendi logolarıyla ve adaylarıyla girerken diğer 4 parti seçimlere CHP listesinden girecek.

CHP'nin açıkladığı liste birçok isim tarafından eleştirilerin hedefine oturtuldu.

Yapılan eleştirilerde  CHP'lilerin azınlıkta kaldığı söylemleri yüksek sesle telaffuz edilirken ittifak üyelerine ayrılan kontenjanlar ise başlı başına ayrı bir tartışma konusu oldu.

CHP'nin aday belirleme mesaisini bugünkü köşe yazısına taşıyan Abdülkadir Selvi, CHP'de kaos başlığı adı altında yaşanan süreci aktardı.

Aday belirleme sürecinde CHP'de büyük kriz yaşandığına dikkat çeken Selvi, bazı milletvekilleri ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun korumaları arasında itiş kakış yaşandığını söyledi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun önerdiği isimlerin aday listesinde yer almadığının altını çizen Abdülkadir Selvi, Kılıçdaroğlu'nun seçimden sonraya göre bir liste oluşturduğunu belirtti.

Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısında CHP'nin adaylık mesaisine açtığı pencere şu şekilde:

''Muhalefetin iki kritik süreci vardı. Biri, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi, diğeri ise milletvekili listeleriydi. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sırasında büyük bir kriz yaşandı. Masa önce devrildi, sonra toplandı. Milletvekili listelerinde ise CHP krizin odağıydı. PM toplantısı 4 kez ertelendi. Oğuz Kaan Salıcı’nın Muharrem Erkek’e bağırarak toplantıyı terk ettiği söylendi. Hakkı Süha Okay ile Kılıçdaroğlu’nun korumaları arasında itiş kakış yaşandığı konuşuldu.

ASANSÖR SİSTEMİ

- Kılıçdaroğlu, 4 partiye 54 milletvekili sözü vermişti. Küçük partilere, seçilecek yerlerden 20 milletvekili verdi. Fermuar sistemi denildi ama uygulanmadı. Ama seçilemeyecek yerlere yerleştirdiği isimlerle, 4 partiyi, CHP’lileri seçtirmek için “asansör” olarak kullandı.

- İYİ Parti seçimlere kendi listesi ve logosuyla girdi ama 11 yerde CHP ile ortak liste çıkarıldı. Bu sayının 15 yere çıkması bekleniyor. Çünkü bazı iller boş bırakıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere zam açıklaması! Tarih verdi... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere zam açıklaması! Tarih verdi...

CHP’LİLER AZINLIKTA

- CHP listelerinde CHP’liler azınlığa düştü. O nedenle listeler yayınlandığında “CHP listelerinde CHP’liler yer bulamadı” yorumlarına neden oldu. Ömrü CHP ile mücadele içinde geçenler CHP listelerinde yer alırken, CHP’nin eski Genel Başkanı Hikmet Çetin listelerde yer almadı.

İMAMOĞLU EKİBİ YOK

- Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın önerdiği isimlere yer vermedi. İmamoğlu’na yakınlığı ile bilinen Özgür Karabulut listenin arka sıralarında kendine yer buldu. Kılıçdaroğlu, seçimden sonraya göre bir liste yaptı. Ekrem İmamoğlu’nun partide etkin olmasının önüne geçti.

SARIGÜL LİSTEDE

- Mustafa Sarıgül bu seçimlerde Kılıçdaroğlu’na açık destek verdi. Böylece CHP’ye yeniden dönüş kapısını aralamış oldu. Sarıgül, SHP’den, Erzincan’dan genç bir milletvekili olarak parlamentoya girmişti. 29 yıl sonra yeniden Erzincan’dan aday oldu.

- Kılıçdaroğlu, milletvekili adaylarında kendi çekirdek ekibini korudu. Seçilecek yerlere yerleştirdi.''