Son dakika haberine göre; ceza infaz düzenlemesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül arasında görüşme gerçekleşecek. Kritik görüşme telekonferans ile yapılacak, saat 14.00'te başlayacak.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ FLAŞ GELİŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile infaz yasası raftan inmişti. Cezaevlerinde koronavirüs önlemleri alınırken, düzenleme ile koşulların daha iyi hale getirilmesi hedefleniyor. Yüzde 67 olan ceza uygulamasının yüzde 50'ye düşmesi planlanıyor. Düzenlemedeki son detaylar bugün Başkan Erdoğan ile Adalet Bakanı Gül arasındaki telekonferans görüşmesinde ele alınacak.

İŞTE CEZA İNFAZ PAKETİNİN AYRINTILARI

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hâkimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılması ile ilgili detaylar belli oldu.

Edinilen bilgilere göre değişiklikler ile ilgili detaylar şöyle:

I. Ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken süre kısalıyor:
Koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye (%67'den %50'ye) indirilmektedir. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (%50) olarak uygulanacaktır.
Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.
Mükerrirler ve buna bağlı olarak cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e (%75'den %67'ye) indirilmektedir.

II. Denetimli serbestlik uygulamasındaki cezasızlık algısı ortadan kaldırılmaktadır.
Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit bir denetimli serbestlik süresinin uygulanması, toplumda cezasızlık algısına yol açtığı gibi hakkaniyete aykırı bir infaz rejiminin ortaya çıkması sonucunu da doğurmaktadır.
Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek, herkese maktu 1 yıl uygulamak yerine, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak (koşullu salıverilmeye esas alınacak sürenin (1/2'nin) 1/5'nin denetimli serbestlikte geçirilmesi yönünde) bir düzenleme yapılmaktadır. Böylelikle, her hükümlünün en az % 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanmış olacaktır.