Son beş ayda, 19 farklı kurum tarafından yürütülen 165 teşvik programı çerçevesinde teşvik belgesi verilen yatırım sayısında geçen yılın aynı dönemine göre bir azalma yaşandı. Bu azalma sonrası, sektör yetkilileri, ekonomideki verimsizlikleri gidermek için yeni bir teşvik modeli üzerinde çalışmalara başladı.
Yeni modelle birlikte teşvik sisteminde puanlama sistemi getirileceği duyuruldu. Türkiye'deki mevcut teşvik sisteminde, 165 farklı programın etkili sonuçlar vermemesi nedeniyle, ekonomik yönetim yeni bir yaklaşım geliştirme kararı aldı. Bu bağlamda, teşvik belgeleriyle desteklenen yatırımlarda geçen yılın aynı dönemine göre %29,6 oranında bir düşüş gözlemlendi.
Değişiklik sinyali Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında, Ankara'nın teşvikleri sadeleştirmek için çalışmalar başlattığını ve yeni dönemde hedef odaklı, daha izlenebilir ve yatırımların gerçekleştirilme oranını artıracak teşviklerin devreye alınacağını belirtti. Bu süreçte mevcut teşviklerin bir kısmının birleştirilmesi veya kaldırılması, yerine firmalardan gelen talepler doğrultusunda yeni teşvik unsurlarının getirilmesi ve bu teşviklerin performansının puanlanarak izlenmesi planlanıyor.
Açıklamalara göre, en çok desteklenecek alanlar arasında yüksek teknoloji ve kritik mineraller ön plana çıkıyor. Ayrıca, bölgesel teşviklerin yeniden gözden geçirilerek doğrudan yatırımları teşvik eden uygulamaların ağırlığının artırılması bekleniyor.