Hakimler Savcılar Kurulu (HSK), Adli ve İdari Yargı 2022 yılı Kararnamesi ile 5426 hakim, 33 başsavcı ve 351 yerel mahkeme üyesinin yerini değiştirdi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen ve muhalefet eden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Kahramanmaraş'a atandı.

Sözcü'den Aytunç Erkin'in haberine göre; İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, "Yargı erki herhalde bu kararı şaşkınlıkla karşılamıştır. Bu kararı yargıyı hizaya getirme kararı olarak görecektir" dedi.

Hakim Demir, yargı bağımsızlığı konusun hakkında “Yasama, yürütme, yargı bağlamında yargının özerk olması gerekmektedir. Yasama ve yürütmeden bir çitle ayrılmalı ve sınır konmalıdır. Kimsenin müdahale etmediği bir alan!” ifadelerini kullandı.

"AYNI KARARI VERİRİM"
Kahramanmaraş'a “atanan” hakim mesleği bırakıp bırakmama konusunda ailesiyle görüşeceğini ifade ederken beklemedik bir karar olduğunu söyledi. “Kararnameye giren arkadaşlara haber veriliyordu. Bana haber verilmedi" diyen Demir, "Beklemediğim bir tayindi" dedi.

Kendisine muhalefet şerhi düştükten sora dolaylı ya da açıktan bir mesaj gelip gelmediği hakkında ise Demir, “Mesaj gelseydi atamam olacağını düşünürdüm. Bana bir mesaj gelmedi” dedi.

Hakim Nimet Demir, Kaşıkçı Davası'nın kararı hakkında aynı kararı vereceğini ifade ederken “Aynı kararı defalarca veririm. Çünkü bizim mevzuatımıza da Avrupa Sözleşmesi'ne de uygun bir karar verdim. Hukuki anlamda doğru bir karar" ifadelerini kullandı.

Demir şöyle devam etti:

“Aynı kararı defalarca veririm. Çünkü bizim mevzuatımıza da Avrupa Sözleşmesi'ne de uygun bir karar verdim. Hukuki anlamda doğru bir karar. Kararı verirken müzakere ederiz. Ancak Adalet Bakanlığı'nın davanın devrine olumlu baktığını açıklamasından sonra ne denilebilir ki? Benim durduğum yer, demokrasi, insan hakları ve özgürlük. Bu değerlere sahip olan birisiyim.”

DAVALAR BOZULAN İLİŞKİLERİN DİYETİ OLARAK VERİLDİ
Cemal Kaşıkçı Davası'na bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Nisan'da yargılamanın Suudi Arabistan'a devrine ilişkin itirazı oy çokluğuyla reddetti.

Mahkeme Başkanı Nimet Demir, muhalefet şerhinde şunları söyledi:

“Uluslararası alanda işledikleri suçlardan dolayı ciddi manada yargılanmayıp, müeyyideye uğramadığını gören zorba yönetimlerin, bu durumdan cesaret alarak eylemlerini pervasızca sürdürecekleri, zaman içerisinde bu tavrın teamüle ‘sünnete' dönüşeceği kabulden varestedir. Bize yakışan, bu tavırları uluslararası platformlarda dile getirmek suretiyle hukuksuzluk ve zorbalığın önüne geçecek kurumların oluşmasında ön ayak olmak iken, ne yazık ki bu fırsatlar kaçırılmıştır. Davalar, bozulan ikili ilişkilerin düzeltilmesine diyet olarak verilmiştir.”