Trakya'nın ardından İstanbul Çatalca'daki ayçiçeği tarlaları da çayır tırtılı istilasına uğradı. Yeşil yaprakları yiyen tırtıllar tarlalarda büyük hasar oluşturdu. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçerek havadan ilaçlama yaptı.

Nakkaş Mahallesi'ndeki ayçiçeği tarlalarındaki tahribatı görüntüledi. Çayır tırtılları nedeniyle bazı tarlalarda çoğu ayçiçeğin zarar gördüğü, çiçek vermediği gözlendi.

TARLALARA BÜYÜK HASAR VERDİ
Nakkaş Mahallesi Muhtarı Zafer Öztürk, "Çayır tırtılı bölgemize 25-30 yıl önce kelebek olarak gelmişti. Yine larvasını bırakıp ürünlere zarar vermişti. Şimdi de aynısı oldu. Büyük bir hasar verdi tarlalara. Sayıları oldukça fazlaydı. Yoldan oluk oluk geçiyorlardı. Bu tırtıl yaprağı yediği için, ayçiçek tanesini besleyemiyor" dedi.
 


KELEBEKLERİ GÖRDÜK, UYARI YAPILMADI
Öztürk 20 gün önce çok sayıda kelebek gördüklerini ama, uyarı yapılmadığını ifade ederek, "Biz araziye girdik ve gördük ki ayçiçeklerini bir gecede yemişler. Bu tarladan 30 ton mal alacaksam, 9 tonu zarar gördü. Yani yüzde 30 oranında zararımız var. Bu tarladan karımız 8-9 ton olacaktı, onu da götürdü zaten. Kendi imkanlarımızla, traktörle girdik tarlaya ilaçlama yaptık. Yetkililere haber verdik. Drone göndereceğiz ilaçlama yapacak dediler. Bir gün geldi drone, aşağı yukarı 100 dönümlük ilaçlama yaptı. Bir daha da gelmedi. Biz traktörle girip ilaçladık, çiğnedik ayçiçeklerini, yani oradan da bir zararımız var" diye konuştu.


 

TARIM İLAÇLARINDAKİ FİYAT ARTIŞI NEDENİYLE BU TABLO ORTAYA ÇIKTI
İlk olarak Trakya’da ayçiçeği tarlalarında görülen “çayır tırtılı” istilası, binlerce dekar alandaki ürünü tehlikeye attı. Cumhuriyet’e konuşan uzmanlar tarım ilaçlarındaki fiyat artışı nedeniyle tarlaların ilaçlanamamasının bu tablonun ortaya çıkmasında ana etken olduğunu belirtti. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Başkanı Dr. Cemal Polat, “Başta gübre ve ilaç fiyatları olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarının artması, üreticilerin ürün zararlılarına karşı yeteri ölçüde önlem almasına engel oldu” dedi.


 

FİYATLAR ETKİLENECEK
Ayçiçeği üretiminin merkezi durumundaki Trakya’da yaşananların fiyatları da etkileyeceğini belirten Polat, “Yeterli önlemin alınmaması bu doğal afeti getirdi. Geç kalındı, bu aşamadan sonra ilaçlama ile hedef olan ürünlerin en fazla yüzde 20-25’i kurtarılabilir. Ayçiçeği ithal ettiğimiz üç ülkeden Rusya ve Ukrayna savaşta, Hindistan’da ise hava koşulları nedeniyle üretim çok düşecek. Bu nedenle Trakya’da yaşananlar ayçiçeği yağı fiyatlarını da etkileyecektir” sözleriyle başta ayçiçeği yağı olmak üzere birçok üründe fiyat artışı olacağına dikkat çekti.