Kamu Çalışanları arasındaki Ücret adaletsizliği yıllardır tartışılan ve hala çözüm bulunamamış bir konudur. Performansa dayalı ücret sistemi gibi çözüm önerileri de sunulmuş olmasına rağmen, bu sistem de tatmin edici sonuçlar vermemiştir.

Göreve yeni başlayan çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşları, mezuniyet seviyelerine göre farklılık göstermektedir. Emniyet hizmetleri sınıfına girenlerden lise veya yükseköğrenim mezunu olanlar, ilkokul ve ortaokul mezunlarına göre daha yüksek ücret almaktadır. Ocak 2023 sonrasında göreve yeni başlayan bekar çarşı ve mahalle bekçilerinin brüt maaşı belirtilmiştir ve tayın bedeli ve fazla mesai ücretleri de hesaplamaya dahil edilmiştir.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı, 652 sayılı KHK ile sözleşmeli öğretmen istihdam etmeye başlamıştır. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin tamamı sözleşmeli statüde istihdam edilmektedir ve bu öğretmenlerin maaşları, görev yıllarına göre değişebilir. 2023 yılı Ocak sonrasında göreve yeni başlayan sözleşmeli öğretmenin brüt maaşı 15.565.38 TL’dir. Ancak, bu maaşın sendika aidatı, bireysel emeklilik sigortası primi ve İLKSAN aidatı gibi kesintiler yapılabilir.

Buna göre net maaş hesabı yukarıda belirtilen brüt sözleşme ücretlerine göre yapılmaktadır. Bu bağlamda göreve yeni başlayan bekar bir sözleşmeli öğretmenin net maaşı 12.688,77 TL’dir.

Sonuç olarak;  çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşları, mezuniyet seviyelerine göre daha yüksek olabilirken, göreve yeni başlayan öğretmenlerin maaşları sözleşmeli statüde ve görev yıllarına göre değişebiliyor. Ücret adaletsizliği konusunda, eşit ve adil bir maaş sistemi oluşturulması gerekmektedir.