Ramazan ayında tutulan oruçlar sırasında dinç ve sağlıklı kalabilmek için iftar ve sahurda tüketilen yiyeceklerin seçimi oldukça önemlidir. Uzmanlar her yıl yaptıkları açıklamalarda, Ramazan ayında tüketilmesi ve uzak durulması gereken yiyecekleri liste halinde sunmaktadırlar. Prof. Dr. Canan Karatay ise bu süreçte yenilmesi gereken süper besini açıkladı.

Prof. Dr. Canan Karatay, daha önce de sıklıkla yumurtanın faydalarından bahsederken, özellikle köy yumurtası tüketimini öneren Karatay, haşlanmış yumurtanın birçok hastalığa karşı koruma sağladığını ifade etmektedir. Ancak yenilen yumurtanın haşlama derecesi ve miktarı da oldukça önemlidir. Karatay, yüksek oranda kalsiyum ve protein içeren yumurtanın orta miktarda haşlanması gerektiğini vurgulamaktadır. Yumurta, Karatay tarafından sağlıklı yaşamın sırrı olarak işaret edilmektedir.

Prof. Dr. Canan Karatay, konuya ilişkin,"Sahurda yumurta tüketmek önemlidir. Yumurta süper bir besindir. Omlet, menemen gibi yöntemlerle tüketildiğinde gerçek ve güçlü bir besindir. Tüm günün enerjisini, minerallerini ve yağlarını sağlayabilir. Yağsız proteinin hiçbir faydası yoktur. Bu nedenle bol tereyağlı yumurtayı öneriyorum. Kolesterolümü yükseltir diye endişelenmeyin. Çünkü yumurtanın sarısındaki kolesterol hiçbir zaman kana geçmez ve kolesterol seviyenizi yükseltmez." şeklinde açıklamalarda bulundu.

YUMURTANIN FAYDALARI

Yumurta, birçok besin öğesi içeren ve vücudumuz için birçok fayda sağlayan bir besindir. İşte yumurtanın bazı faydaları:

  • Protein kaynağı: Yumurta, yüksek kaliteli protein açısından zengindir ve tüm esansiyel amino asitleri içerir. Proteinler, kas gelişimi, tamir ve yenilenme için gereklidir.

  • Kolesterolün düzenlenmesi: Yumurta, içerdiği kolin sayesinde, vücudun kolesterol düzeylerini kontrol etmesine yardımcı olur.

  • Göz sağlığı: Yumurta sarısı, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, göz sağlığı için önemli olan sarı nokta ve lens gibi yapıların korunmasına yardımcı olur.

  • Beyin fonksiyonu: Yumurta, beyin sağlığı ve fonksiyonu için önemli olan fosfolipidler açısından zengindir.

  • Kemik sağlığı: Yumurta, kalsiyum, D vitamini ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığı için gereklidir.

  • Cilt sağlığı: Yumurta, biyotin ve selenyum gibi besinler açısından zengindir. Bu besinler, cilt sağlığı ve saç sağlığı için önemlidir.

  • Kalp sağlığı: Yumurta, kalp sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri ve folik asit gibi besinleri içerir.