Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu , Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine yönelik sert sözler sarf etti. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Cambridge Analytica'cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. Son uyarımdır" ifadelerini kullanmıştı.  Peki, Cambridge Analytica nedir ve skandal nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar...

AYM'den yeni "boşanma" kararı! Artık o süre beklenmeyecek AYM'den yeni "boşanma" kararı! Artık o süre beklenmeyecek

2018 yılında, Cambridge Analytica'nın Facebook kullanıcılarının kişisel verilerini izinsiz bir şekilde topladığı skandalı ortaya çıktı.

Şirket, siyasi kampanyalar için seçmen davranışı analizi yapmak amacıyla toplanan verileri kullanarak kişiselleştirilmiş reklamcılık ve pazarlama stratejileri geliştiriyordu. Skandalın patlak vermesiyle birlikte, Facebook'un hisseleri düştü ve şirketin itibarı zarar gördü.

Skandal aynı zamanda, dünya genelinde daha sıkı veri koruma yasalarının uygulanması çağrılarına neden oldu.

Ayrıca, Cambridge Analytica skandalı, siyasi kampanyaların, sosyal medya platformlarını nasıl kullanarak seçmenleri hedeflediği konusunda da ciddi endişelere neden oldu. Bu skandal, internet üzerinden yapılan siyasi kampanyaların şeffaflığı ve dürüstlüğü konusundaki tartışmaları da beraberinde getirdi ve birçok ülkede siyasi kampanyaların çevrimiçi reklamcılık yasalarıyla düzenlenmesi çağrılarına neden oldu.

Sonuç olarak, Cambridge Analytica skandalı, internet şirketlerinin, kullanıcıların kişisel verilerini nasıl kullandıklarını daha iyi açıklamaları ve daha sıkı veri koruma yasalarının uygulanması gerektiğine işaret ediyor. Bu skandal, aynı zamanda, insanların çevrimiçi gizliliklerini korumak için daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini ve internet üzerinden yapılan siyasi kampanyaların şeffaflığının artırılması gerektiğini de vurguluyor.


Facebook'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili süreç içinde ABD Kongresi'nde ifade verdi ve özür diledi.
Şirkete tarihi bir miktar olan 5 milyar dolar ceza kesildi

Cambridge Analytica şirketi de kapatıldı.