MEB'den 1 Nisan için tatil kararı! Valiliklere yazı gönderildi MEB'den 1 Nisan için tatil kararı! Valiliklere yazı gönderildi

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Hükümet bu yıl 500 binden fazla gence iş imkanı sağlarken, 1 Nisan'dan itibaren gençlere yönelik mesleki eğitim programlarının ödemelerini %33 oranında artırdı. Sonuç olarak, iş arama statüsündeki iş eğitim programına katılanlara yapılan günlük ödemeler 327 TL'ye yükseldi.

Altı aylık program döneminde gençler 51 bin 36 lira aylık 8 bin 506 lira ödeme alacak. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme, kodlama gibi geleceğin meslekleriyle ilgili programlara katılanlar günlük 359,90 lira alacak. Dokuz aylık program döneminde gençlerin alacağı toplam tutar 84 bin 216 lira.

Mesleki eğitim programlarına lise, üniversite ve açık öğretim öğrencileri katılabilmektedir. 18-29 yaş arası gençler için programın süresi en fazla 9 aydır. İsteğe bağlı sigorta için ödeme yapanlar, iş eğitim programlarına da katılabilirler.

İşverenler, program katılımcılarının %50'sini istihdam etme taahhüdü vermeleri koşuluyla, toplam sigortalı işgücünün %30'una kadarını kullanabilirler. Günlük ödemeler iş arayanlara 327,18 lira, işsizlik maaşı alanlara 163,59 lira, ortaokul ve altı öğrencilere 245,38 lira, diğer öğrencilere 327,18 lira olacak.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme, kodlama gibi alanlarda yapılacak işbaşı eğitim programları, bugünün ve geleceğin meslekleri olarak görülüyor. 18-29 yaş arası gençler için program süresi 9 aydır. Program bilgi teknolojileri ve imalat sektörlerinde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde 3 ay ve gazetecilik ile ilgili mesleklerde 9 ay sürmektedir. Program süresince genel sağlık sigortası ve iş kazası sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

İşverenler de kendi takdirine bağlı olarak (sigorta ödemeden) katılımcılara ödeme yapabilir ve bu ödemelerin brüt asgari ücret karşılığının yarısına kadar vergi matrahından düşebilir. Kabul edilebilir bir mazereti olan katılımcılara, işveren veya işveren vekili tarafından program süresinin onda birini geçmemek üzere mazeret izni verilebilir. Ayrıca, beş güne kadar doktor raporu ile ispat edilebilen sağlık izni kullanılabilir. Programa 81 ilin tamamında İŞKUR müdürlükleri, iş bulma merkezleri ve e-şubeler aracılığıyla başvuru yapılabiliyor.

Katılımcılar, 320 fiili günü geçmemek ve iki program arasında üç aylık bekleme süresine uymak koşuluyla iki yıl içinde programdan tekrar yararlanabilirler. İşbaşı eğitim programı, en az iki sigortalı çalışanı bulunan ve kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabileceği gibi, kamu kurumu niteliğinde olmayan veya kamu kurum kuruluşuna bağlı olmayan tüm işverenler de başvurabilir. İşverenler, program katılımcılarının %50'sini çalıştırma taahhüdünde bulunmak kaydıyla, toplam sigortalı işgücünün %30'una kadar kota kullanabilirler.