BAYBURT (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 83'üncü yılında Bayburt, Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de törenlerle anıldı.

Bayburt Saray Bahçesi'ndeki törende, Vali Cüneyt Epcim, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ve Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Tosun, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunulan törende, ardından İstiklal Marşı okundu.

Tören alanının yakınındaki vatandaşlar da aynı saatte saygı duruşunda bulundu.

- Ordu

Ordu'nun Altınordu ilçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali Tuncay Sonel, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kurum ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Protokol üyeleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulan törende, siren çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi.

Bu sırada, çevreden geçen vatandaşların saygı duruşunda bulunduğu görüldü.

- Rize

Rize Valiliği önündeki törende, Vali Kemal Çeber ile Belediye Başkanı Rahmi Metin Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Yoğun yağış altında saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunulan törende, İstiklal Marşı okunarak Türk bayrağı yarıya indirildi.

Törene Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karaoğlu, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hakan Dedebağı, daire amirleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Öte yandan CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve bazı partililer törenin ardından anıta çelenk sundu, bazı vatandaşlar da karanfil bıraktı.

- Giresun

Giresun Hükumet Konağı önündeki törende Vali Enver Ünlü, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Törende, siren çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi.

Bu sırada tören alanının yakınındaki vatandaşlar ve yolda araçlarını durduran sürücüler de saygı duruşunda bulundu.

Törenin ardından Gümrük Kompleksi Konferans Salonu'nda anma programı gerçekleştirildi.

Programda İl Jandarma Komutanlığı tarafından "Atatürk" konulu sunum yapıldı. Mimar Sinan Anadolu Lisesi öğrencilerince "Atatürk'ü Anmak ve Anlamak" konulu oratoryo ile program sona erdi.

- Trabzon

Trabzon Valiliği önündeki törende Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Garnizon Komutan Vekili Personel Albay Erdem Canbolat ve Baro Başkanı Sibel Suiçmez, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunulan ve İstiklal Marşı okunan törende, Türk bayrağı yarıya indirildi.

Tören, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması, şiirlerin okunması ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

- Artvin

Artvin'deki anma törenleri, Vali Yılmaz Doruk, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Abdurrahman Nahtı ve Belediye Başkanı Demirhan Elçin'in Milli İrade Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı.

Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunulan törende, İstiklal Marşı okunarak Türk bayrağı yarıya indirildi.

Buradaki törenin ardından Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezinde anma programı gerçekleştirildi.

Programda konuşma yapan Piyade Teğmen Ramazan Özkaya, ölümünün 83. yılında Atatürk'ü rahmet ve minnetle andığını belirterek, Atatürk'ün dünyada eşine az rastlanır bir şekilde hem çok iyi bir asker hem de çok iyi bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Öte yandan anma etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelinin bulunduğu Atatepe'deki Türk bayrağı da yarıya indirildi.