Birleşmiş Milletler (BM) küresel açlık tehlikesine karşı Ukrayna'dan tahıl tedariği yolunu açmaya çalışıyor. Ancak uzmanlar Karadeniz'de Rusya ile anlaşma sağlansa bile gemi nakliyeciliğinin aylarca sağlıklı yapılamayacağını belirtiyor. Ukrayna hükümeti yetkilileri, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgal öncesinde dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna'nın elinde bulunan 20 milyon ton tahılın ihraç edilemediğini bildiriyor.

ANLAŞMA OLSA BİLE DENİZDE ULAŞIM TEHLİKELİ OLUR
Ukrayna ve Batılı liderler, Moskova'yı, Ukrayna limanlarını işlevsiz hale getirmek ve bunun sonucunda gıda ürünlerini bir silah olarak kullanmakla suçluyor. Rusya ise tahıl ihracatının akışının yeniden sağlanması için Batılı ülkelerin yaptırımları kaldırmasını talep ediyor. Ancak herhangi bir anlaşmaya varılsa ve Ukrayna limanları yeniden açılsa da Ukrayna ve Rusya'nın denize yerleştirdiği mayınlar, denizcilik yetkililerine göre aylar boyunca gemi nakliyeciliğini sekteye uğratmaya devam edecek.


Tahıl ürünlerinin denizlerden geçişini sağlamak için çaba gösteren kurumlardan biri olan BM'ye bağlı Uluslararası Denizcilik Örgütü'nden bir sözcü, "Deniz mayınları liman girişlerine döşendi ve bazı çıkışlar batırılmış mavna ve vinçlerle bloke edildi. Limanlardaki deniz mayınlarının tamamını temizlemek birkaç ay sürer" dedi.

UKRAYNA: MAYINLAR BİZE AİT DEĞİL
Batılı deniz taşımacılığı yetkilileri, Ukrayna'da limanların civarına ne tür mayınlar döşendiğinin netlik kazanmadığını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Mart ayında Reuters haber ajansına, Rusya'nın döşediği 372 deniz mayınının "R-421-75" tipi olduğunu, bunların Ukrayna donanmasında kayıtlı olmadığını ve Ukrayna donanması tarafından kullanılmadığını bildirmişti.


Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bazı mayınları Ukrayna'nın döşediğini söyledi ve “BM anlaşmasının 51'inci maddesiyle garanti altına alınan meşru müdafaa hakkımız kapsamında denize mayın döşedik” dedi. VOA Türkçe'nin haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, Mart'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Odesa, Oçakov, Çoromonsk, Yujni limanlarının girişine 400 mayın döşediğini bildirmişti.

GIDA ENFLASYONU KÖRÜKLENECEK
Uluslararası Tahıl Konseyi, küresel tahıl üretiminin 2022-2023 sezonunda talebin gerisinde kalacağını tahmin ediyor. Ukrayna tahılına erişimin kesilmesi, mevcut arzı daha da daraltacak ve küresel açlığın daha önce hiç olmadığı seviyelere tırmanmasıyla ekmek, makarna gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarını arttıracak, gıda enflasyonunu körükleyecek.