B12 vitamini eksikliği yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır çünkü yaşlandıkça vücudun bu vitamini emme ve depolama kapasitesi azalır. Ancak, vegan ve vejetaryen diyetleri takip edenler de B12 vitamini eksikliği riski altındadır, çünkü bu vitamin sadece hayvansal kaynaklarda bulunur. Çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar da B12 vitamini eksikliği riski taşırlar, çünkü hamilelik ve emzirme sırasında vücudun B12 vitamini ihtiyacı artar ve bu dönemlerde yeterli miktarda B12 vitamini alınması önemlidir. Bu nedenle, her yaşta bireyin yeterli miktarda B12 vitamini alması önemlidir.


B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi, beyin fonksiyonları ve kırmızı kan hücreleri üretimi için hayati öneme sahip olan bir vitamindir. Bu nedenle, bu vitamini yeterince alamayan kişilerde bir dizi belirti görülebilir.

İşte, B12 vitamini eksikliğini gösteren 9 belirti:

  1. Yorgunluk ve halsizlik: Yeterli miktarda B12 vitamini olmadığında, vücutta yeterli enerji üretilemez ve bu nedenle yorgun hissedebilirsiniz.

  2. Soluk cilt: B12 vitamini eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyebilir ve bu da cildin soluk görünmesine neden olabilir.

  3. Karıncalanma ve uyuşma: B12 vitamini eksikliği sinir sistemi sağlığını etkileyebilir ve bu da ellerde, ayaklarda, ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma hissi oluşabilir.

  4. Depresyon: B12 vitamini eksikliği, beyin fonksiyonlarını etkileyebilir ve bu da depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir.

  5. Unutkanlık: B12 vitamini eksikliği, hafıza ve konsantrasyonu etkileyebilir ve unutkanlık, karışıklık ve zihinsel bulanıklık gibi sorunlara neden olabilir.

  6. Dil sorunları: Dilin kırmızı, şiş ve düz görünmesi, ağrılı veya yanma hissi, dilin düzgün bir şekilde hareket etmemesi B12 vitamini eksikliğinin belirtileri olabilir.

  7. Baş dönmesi: B12 vitamini eksikliği, iç kulak sağlığına ve dengede önemli bir rol oynayan vestibüler sistem sağlığına zarar verebilir.

  8. İştah kaybı: B12 vitamini eksikliği iştah kaybına neden olabilir.

  9. Kalp palpasyonu: B12 vitamini eksikliği, kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve kalp atışlarında düzensizlik, hızlı kalp atışı veya kalp palpasyonu gibi sorunlara neden olabilir.