Bu da oldu. Azerbaycanlı kardeşlerimiz tarafından dokunan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev aracılığı ile Türkiye Cumhuriyetine hediye edilen mareşal üniformalı Gâzi Mustafa Kemal Atatürk portresi AKP'liler tarafından sansürlendi.
 
AKP’li İdare Amiri Salim Uslu, 15 Temmuz cunta girişimi sonrasında mecliste başlatılan onarım çalışmalarından sonra üniformalı Atatürk tablosunun eski yerine asılmayacağını belirtti. Uslu, “Atatürk’ün Meclis’te yüzlerce sivil resmi varken üniformalı resminin oraya konması doğru değil. Esas sorun Meclis’te üniformayı temsil eden mekanizmaların ortadan kaldırılmasıydı. O resim kışlada olur, hiçbir şekilde Meclis’te olmaz.” diye konuştu.
 
İkinci adım ne olacak peki? Okullardaki eli yaylı, beli kılıçlı Türk büyükleri tabloları da mı kaldırılacak? Çocuklarımızı bütün dünya ile barışık, barış güvercinleri olarak yetiştirsek misal. Öyle ya kılıç-kalkan da bir askerî simge sonuçta. Bir kısım milletvekillerinin manevî uyumunu (moral motivation) bozan duruma kökten çözüm olmaz mı? Ne dersiniz ağalar?
 
Bir hatırlatma yapalım: Gâzi Mustafa Kemal Atatürk'e "mareşallik" payesini bir başka "Gâzi", Türkiye Büyük Millet Meclisi vermişti. Haliyle Gâzi Meclis ile Gâzi Paşamızı birbirinden ayrı düşünmek abesle iştigaldir cancağızlar.
 
Bir ayıbı ifşa edelim: O tablo, Azerbaycan Türklerinden; biz, Anadolu Türklerine bir armağandı. Bir sanat eseri olarak da değerine paha biçilemiyordu. Biliyorsunuz Azerbaycan -özellikle de Güney Azerbaycan- dünyaca ünlü Avşar halı ve kilimlerinin dokunduğu Türk yurtlarındandır. Halıyı dokuyan Kuzey Azerbaycanlı kardeşlerimizin Avşar olup-olmadıklarını bilmiyoruz bu arada.
 
Ve aklımıza takılan bir soru: Meclisi bombalayan cuntacı kansızlar, koskoca mecliste bula bula muhalefet kulislerinin yakınında bulunan ve "Mareşal Locası" olarak adlandırılan bölümü mü buldu? Malûm, tartışmalara konu olan tablo, o locada asılı duruyordu da!..
 
Kısacası (vel'hasıl) söyleyenler, doğru söylüyor. At izi, it izine karışmış durumda... Bir bozkurt olarak merak ettiğimiz hususa gelince; at kim, it kim? Atı alıp, Üsküdar’a geçen kim? Minareyi çalıp, kılıfını hazırlayan kim? Kim ulan onlarca yıldır bu ülkeye, bu millete huzur vermeyen onun-bunun gayrimeşru üretim artıkları?!.
 

Aziz Dolu Atabey

https://azizdolu.blogcu.com/