Açılışı tarihi zirveyle yapan BİST100, akşam saatlerinde seansın kapanmasına yakın gelen yüklü satışlarla birlikte sert bir düşüş yaşadı. Endeks +%6 üzerini zorlarken sert satışlarla -%7,5'a kadar geriledi. Bu durum borsa yatırımcı ve traderları arasında panige neden oldu. Bunun akabinde borsa panik satışlarınında gelmesiyle borsa günü ve haftayı %8,5'lik düşüşle kapatmış oldu.

BORSA İSTANBUL AÇIKLAMA YAPTI

“Saat 16:54  itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci aşaması tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur. Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 17:14’te tek fiyat emir toplama, 17:19’da eşleştirme yapılacak ve 17:24’ten itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir."

DEVRE KESİCİ NEDİR ? NE İŞE YARAR?

Borsalarda işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için ani fiyat dalgalanmalarından koruyan sisteme devre kesici denir.  

Bir senet fiyatında yüzde 10 yükseliş ya da yüzde 5 düşüş meydana geldiğinde devre kesici müdahil olur ve bütün emirleri iptal eder.

Borsada devre kesici uygulaması otomatik olarak devreye girer, manuel bir müdahale gerektirmez. 

Otomatik Seans Durdurma Sistemi (Devre Kesiciler) kısaca; Sürekli İşlem Bölümü'nde fiyat değişiminin eşik değeri aşması durumunda işlemlerin geçici süre durdurulması ile emir toplama aşamasına alınması durumudur.