Moldova'nın ayrılıkçı ve Rusya yanlısı Transdinyester bölgesi, Tiraspol kenti yakınlarındaki askeri birliğe saldırı düzenlendiğini açıkladı. Moldova yönetimi ise ayrılıkçı bölgede dün ve bugün gerçekleşen patlamaların ardından ulusal güvenlik konseyini toplantıya çağırdı.

Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana ayrılıkçı bölgede askeri üssü bulunuyor. Ukrayna, Rusya'nın buradaki askeri üssünü kullanarak Şubat ayında başlayan işgalde yeni bir cephe açacağında endişeleniyor.

Üst düzey bir Rus askeri yetkili, geçen hafta Ukrayna'nın güneyini tamamen ele geçirmeyi amaçladıklarını söylemişti.

Transdinyester yönetimi bu sabah erken saatlerde gerçekleştiği açıklanan iki patlamanın ardından, TASS haber ajansında yer alan habere göre bir askeri birliğe de "terör saldırısı" düzenlendiğini bildirdi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ayrılıkçı bölgede gerçekleştiği açıklanan saldırıların ardından güvenlik konseyini toplantıya çağırdı. Güvenlik konseyinin TSİ 1500'de açıklama yapacağı ifade edildi.


Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bölgede gerçekleşen olayları yakından takip ettiklerini ve yaşananların ciddi endişe yarattığını söyledi.

BUGÜNKÜ PATLAMALAR

Transdinyester İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "26 Nisan sabahı Grigoriopol bölgesinin Maiac köyünde biri 06:40 diğeri 07:05'te olmak üzere iki patlama gerçekleşti" ifadesi yer aldı.

Bakanlık patlamalar nedeniyle can kaybı yaşanmadığını ancak radyo antenlerinin devrildiğini açıkladı.

Dün de Transdinyester Güvenlik Bakanlığı'nda birkaç patlama meydana gelmiş ve patlamaya yönelik TSV televizyonunda yer alan görsellerde binanın kapı ve pencerelerinde hasar meydana geldiği görülmüştü.

TSV'nin haberinde Transdniestria İçişleri Bakanlığı'nın binaya kimliği tespit edilemeyen kişilerce bomba atar ile saldırı düzenlendiğini açıkladığı bilgisi yer almıştı.

Moldova hükümeti bölgede tansiyonu artırmak için yapıldığını ifade ettiği saldırıdan dolayı endişe duyulduğunu açıklamıştı.

RUS KOMUTANIN BÖLGEYE YÖNELİK AÇIKLAMALARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta Rus Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı Rustam Minnekaev, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "özel operasyonunun" ikinci aşamasında Ukrayna'nın güneyinde "tam kontrol" sağlamayı hedeflediğini belirtmişti. Minnekaev, Ukrayna'nın güneyi üzerinde sağlanacak kontrolün Rusya'ya Moldova sınırları içerisinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'e erişim sağlayacağını vurgulayarak, "Ukrayna'nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusa baskı gerçeklerinin olduğu Transdinyester'de bir çıkış yolu sağlayacak" demişti.

Rus komutanın açıklamalarının ardından Rusya'nın Kişinev Büyükelçisi Oleg Vasnetsov, Moldova Dışişleri Bakanlığına çağrılmış, Transdinyester'de Rusça konuşan nüfusa baskı yapıldığı yönündeki ifadelerinden derin endişe duyulduğunun iletildiği aktarılmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu açıklamalar asılsızdır. Moldova tarafsız bir devlettir ve bu ilkeye Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere tüm uluslararası aktörler tarafından saygı gösterilmelidir" denilmişti.

RUSYA: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Öte yandan Rusya'dan da olayla ilgili flaş açıklama geldi. Yapılan açıklamada yaşananların endişe verici olduğu ifade edilirken, durumun yakından takip edildiği söylendi.