Dolar, Türk Lirası karşısında bir gecede yüzde 7'den fazla değer kazanarak 21 lira seviyelerinden 23,46 liraya kadar çıkarak yeni bir rekor kırdı. Doların 25 lirayı geçeceği beklentileri konuşulurken, kurun 23,20 lira seviyelerinde dengelenmesinin nedeni açığa çıktı. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamu bankalarına döviz satışını durdurma talimatını geri çekmesiyle kurun sabitlendiğini bildirdi.

Bloomberg'ün haberine göre, Türk kamu bankaları, dolar kurundaki artışı frenlemek amacıyla devreye girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yönetimi altında bulunan kamu bankaları, Merkez Bankası rezervlerinden döviz satışı yaparak kura müdahale etme uygulamasına geçici bir süre ara vermişti. Ancak dolar kurundaki artışın yüzde 6'yı aşması üzerine yeniden müdahalelere başladılar.

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

Kamu bankalarının müdahalelerinin askıya alınması ve dolar kurundaki yükseliş, yabancı yatırımcılar tarafından "normalleşme sinyali" olarak algılandı. Bugün, kamu bankalarının tekrar müdahalelere başlamasıyla kurda yükseliş sınırlı kaldı. Dolar kurunun dünkü 23,17 seviyesinden bugün 23,37 seviyesine kadar yükseldi.

Kamu bankalarının yeniden kura müdahale politikasına dönmesiyle birlikte Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) de yükselişe geçti. Dün 483 baz puan olan CDS, bugün 516 baz puana yükselerek haziran ayında ilk kez yükseliş göstermiş oldu.