Bilfen Şirketler Topluluğu; 2021 yılında yeni okul yatırımları da dahil olmak üzere 100 milyon TL’lik bir yatırım planlıyor. Yetiştirdiği on binlerce mezunu ile eğitim sektöründe 33 yılı geride bırakan kurum, eğitim yayıncılığından basım ve ambalaja, toplu yemek üretiminden servis taşımacılığına kadar farklı alanlarda faaliyet gösteriyor.

2020 yılı Fortune 500 listesinde 623 milyon TL ciro ile 470'inci sırada yer alan Bilfen Okulları, bugün İstanbul, Ankara, Kayseri, İskenderun, Gaziantep, Antalya, İzmir ve Bursa'daki okullarında yaklaşık 21 bin öğrenciye eğitim hizmeti sunuyor. Yıllardır eğitimin okul duvarlarıyla sınırlı olmadığının altını çizen kurum, pandemi döneminde başarıyla sürdürdüğü online eğitim süreciyle de fark yaratmaya devam ediyor.

2021 yılında da kontrollü büyüme devam edecek

2021 yılında da kontrollü büyümeye devam edeceklerini belirten Bilfen Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk, eğitimde sürdürülebilirliğin önemine değinerek; aldıkları kararların anlık değil kalıcı kararlar olduğunu belirterek bugüne kadar izlemiş oldukları büyüme politikasının temellerinin iyi yapılmış fizibilite çalışmalarına dayandığını belirtirken “İstanbul dışındaki ilk yatırımımızı 25'inci senemizde Ankara’da yaptık. Bizi sektördeki diğer okullardan ayıran en büyük farkımız tüm Bilfen Okullarının kendimize ait olmasıdır. Bilfen olarak franchise vermiyoruz. Okul binalarımızın yaklaşık yüzde 80'ini kendi mülkümüz.” dedi.

İçinde bulundukları pandemi sürecinde fiziki yatırımlarına devam etme noktasında kararlı durduklarını belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “ Mart ayında pandemi başladığında hali hazırda inşaatları devam eden Bilfen Maslak İlköğretim Okulumuz ile yeni kampüsüne taşıdığımız Bilfen Kayseri Çaybağları Okulumuzu tamamladık. 2021 – 2022 öğretim döneminde ise Ankara’daki 3. Kampüsümüzü Oran’da hizmete açacağız. Grubun ikinci okul markası olan Bilnet Okulları tarafında ise 2021 - 2022 öğretim döneminde İstanbul Çamlıca Kampüsü, İstanbul Çamlıca Anaokulu ve İzmir Bornova Çamlık Anaokulunu öğrencilerimizle buluşturmayı amaçlıyoruz.”

Grubun 2021 yılında basım ve ambalaj alanındaki yatırımları da devam edecek

Bilnet matbaa tarafında makine parkuru daha da genişlerken Biltur Catering temel hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıktığı tarım ve hayvancılık faaliyetlerine Manyas’ta büyüyerek devam edecek. Bu dönemin risk alarak yatırımlara devam etme dönemi olduğunu belirten Öztürk; 2021 yılında hem hizmete yeni açacakları okulları hem de diğer grup şirketleri için öngördükleri yatırımın 100 milyon lira civarında olacağını da sözlerine ekledi.

Online eğitim yatırımları 130 milyonu bulacak

Covid - 19 virüsünün ortaya çıkışı ve kısa zaman içinde hızla yayılmasının hem dünyada hem de Türkiye’de var olan tüm sistemlerin sorgulanmasına neden oldu. Ticaretten turizme, sağlıktan eğitime birçok sektörü etkisi altına alan bu sürecin sosyolojik ve psikolojik etkileri de yadsınamayacak boyuta geldi. Bu süreç birçok olumsuzluğu beraberinde getirirken aslında katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretimi için şirketlerin robot, otomasyon ve dijital çözümlerle yenilenmesinin de yolunu açtı. Yeni normal şartlarına uygun olarak üretmeye devam eden, ürettiği şeyi ya da bilgiyi yeni normal süreçlerine uygun olarak sunabilenler farklarını ortaya koydular.

Bilfen Şirketler Topluluğu da Covid-19 salgınının olası pazar etkileri doğrultusunda hizmet verdiği her sektör için değerlendirmelerini ayrı ayrı yaptı. Eğitimde ise dijitalleşme aslında uzun yıllardır konuşulan bir kavram olmasına rağmen pandemi süreciyle beraber evlere çok hızlı giriş yaptı. Herkes okulun duvarlarla sınırlı olmadığını gördü. Teknolojinin öğretim sürecini destekleyici, tamamlayıcı ve geliştirici bir araç olarak kullanımı her geçen gün artmaya başladı. Bu doğrultuda eğitimde; fiziki yatırımların yanı sıra teknolojik yatırımların da önemi anlaşıldı. Okullarında hali hazırda bir online alt yapımız olmasına rağmen, mevcut olan yapıyı daha da geliştirmek, sürecin uzamasıyla beraber dünyada da kabul görmüş birçok yeniliği sistemimize entegre etmek için çok ciddi yatırımlar yapan Bilfen Şirketler Topluluğunun 2020 yılında online eğitim yatırımlarına ayırdığımız bütçe 65 milyonu buldu. 2021 yılı içinde bir bu kadar yatırım yapacakları öngörülüyor.

Bilfen, uzaktan eğitimde “Bilfen Akademi, Evdeki Öğretmen ve E-etüt” gibi projelerle öğrencilere genel ve kişiselleştirilmiş içerikler sunarken genetik algoritma ve yapay zekâ teknolojilerini projelerine dâhil ederek öğrencilerine özel verilerle özelleştirilmiş eğitim modelleri sunmaya devam ediyor.

Pandemi sürecine baktığımızda birçok eğitim kurumunun yeni başladığı uzaktan eğitim sürecine Bilfen Okullarının uzun yıllardır E-etüt adı altında zaten uyguladıklarını belirten Bilfen Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk, “Biz bu süreçte yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz tecrübe ile sistemimizi güçlendirmeye ve bu alana yatırım yapmaya devam ettik. Uzaktan eğitim araçlarını hızlıca değerlendirdik. En uygun modelleri sistemimize entegre ettik. Birçok kurum, kuruluş ya da kişi henüz fikir aşamasındayken biz çoktan uzaktan eğitim faaliyetlerimize başlamıştık. Online ve offline eğitimler ile başladığımız uzaktan eğitim faaliyetlerimizi hızlıca zenginleştirerek online etütler, online zümre toplantıları, online veli toplantıları, online kayıt görüşmeleri, online seminerler, online etkinlikler gibi birçok faaliyeti sanal ortama taşıdık. Benzetmek gerekirse sanal bir okul kurduğumuz bu dönemde tüm öğrencilerimize temel derslerin yanında müzik ve görsel sanatlar gibi derslerin de olduğu tüm alanlarda eğitim imkânı sunmuş olduk.” dedi.

Pandemi döneminin uzaması ihtimaline karşın bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen ÖZTÜRK sözlerine “Hem alt yapı ve güvenlik yatırılmları yaptık hem de uzaktan eğitim araçlarımızı her senaryoya göre dizayn ettik. Internet ve sunucu alt yapısının güçlendirilmesi, Internet band genişliklerinin (mevcut hızların 4 katına) arttırılması, tüm bilişim alt yapısının güvenliğini sağlayan yeni yatırımlarının yapılması, akıllı tahta sistemlerinin ses ve görüntü sistemleriyle uzaktan eğitime uygun hale getirilmesi, dokunmatik ekranlı bilgisayar, tablet bilgisayar, grafik (touchpad) tablet gibi uzaktan eğitimi destekleyici cihazların alınması, uzaktan eğitim yazılımlarının güncellenmesi, geliştirilmesi ve bunun için yeni personel istihdamı yapılması, uzaktan eğitime yönelik yeni yazılım, uygulama ve içeriklerin alım/lisans yatırımlarının yapılması gibi birçok alanda ciddi maliyetli yatırımlar yaptık.” diye devam etti.

Koleksiyonerlikten Okul Müzeciliğine Uzanan Yol

Bilfen Okulları'nın kurucusu Osman Öztürk, gönül verdiği koleksiyonerlik fikriyle sanat eserlerini çocukların eğitim ortamına taşıma fikrini birleştirmiş. Fatih Öztürk, "Ortaya çıkan "Okul Müzeciliği" anlayışı sayesinde öğrencilerimizi tarihle yakınlaştırarak onların tarihe olan ilgilerini pekiştirmeyi başardık" diyor. Öztürk ailesi İstanbul Arkeoloji ve Hisarlar Müzesine bağlı birer koleksiyoner. Ailenin envantere kayıtlı 2.500'e yakın arkeolojik eseri bulunuyor. Fatih Öztürk, "Bu eserleri okullarımızın lobi alanlarında özel olarak yapılmış camekanlı nişler ardında sergiliyoruz." diyor. Koleksiyonda Bizans, Roma ve Arkaik Yunan dönemlerini kapsayan takı, pişmiş toprak eserler, bronz ve kurşun eserler, cam eserler ayrıca değişik dönemlere ait çok sayıda bronz, gümüş ve altın sikke yer alıyor.

Türk resmine yön vermiş usta isimlerin imzasını taşıyan 800’ün üzerinde tablonun da sahibi olan Öztürk Ailesi, koleksiyonlarında yer alan İznik çinileri, Süleymaniye ve Yıldız Porselenleri, tombak ve heykelleri ve Osmanlı Fermanlarıyla tarihi ve kültürel miraslarına da sahip çıkıyor.