Pandemiyle birlikte birçok ülke kendi önlemini almak zorunda kaldık. Ülkeler arası giriş-çıkışlarda Covid-19 testi zorunluluğu getirildi. Bazı ülkeler BİoNTech aşısı için bu zorunluluğu kaldırmaya başladı. Bu ülkelerden biri de İngiltere oldu.

İngiltere uluslararası seyahat güncellemesinde, Ekim 2021’de uluslararası seyahat kurallarında yapılan değişikliklere yer verdi. İngiliz makamlarınca onaylanmış aşılardan (AstraZeneca, BioNTech, Moderna, Janssen) olmuş kişilerin, seyahatlerinden 14 gün önce Covid-19 testi yaptırma zorunluluğu kalmadı. Buna göre, ülkemizde kullanılan BioNTech aşısını olmuş kişilerin böyle bir yükümlülüğü yok.

Söz konusu kararla birlikte; kişilerin İngiltere’ye varışta beyan edecekleri adreste karantinaya girme ve varışlarını izleyen sekizinci günde PCR testi yaptırma zorunluluğu da kaldırıldı. Seyehat edecek kişiler, sadece yolcu takip formunu (passenger locator form) doldurması ve İngiltere’ye varıştan sonra ikinci günde PCR testi yaptırması gerekecek.

Bunun yanı sıra, 11 Ekim Pazartesi günü saat 04.00 itibariyle aralarında Güney Afrika, Brezilya, Meksika ve Tayland’ın da bulunduğu 47 ülke kırmızı listeden çıkarıldı.

İngiltere’de onaylı aşılarla aşılanmamış yolcuların ise varışları öncesinde son 72 saat içinde PCR testi yaptırmaları, İngiltere’ye varışlarını izleyen 10 gün süresince beyan edecekleri adreste karantinaya girmeleri ve karantinanın 2. ve 8. gününde PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Bu durumdaki yolcular, arzu etmeleri halinde, tercihlerini İngiltere’ye varışta ibraz edilen yolcu takip formunda (passenger locator form) belirterek ve önceden rezerve ettirerek yaptırılacak beşinci gün testini yaptırarak, karantinalarını erken sonlandırabilecek.

Ayşe Kara