İngiliz öğretmenler, çalışma koşullarına isyan etti.

510 bin üyesi olan İngiliz eğitim sendikası NEU, 2027’ye kadar öğretmenlerin yüzde 44’ünün eğitim sektöründen tamamen ayrılmak istediğini bildirdi.


ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK AĞIR
İngiliz öğretmenlerin yüzde 52’si, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu ve iş ile hayatı aynı anda idare etmenin imkansız olduğunu söyledi.

5 yıl içersinde eğitim sektöründen ayrılmayı düşünen öğretmenlerin oranı yüzde 44 iken, iki sene içerisinde eğitim sektöründen ayrılmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 20 olarak açıklandı.

YILLIK İZİN KULLANAMAYANLAR VAR
İngiliz öğretmenler, Covid-19 salgını başladığından bu yana iş yükünün arttığını belirtti.

Sendika yetkilileri, evrak işlerinin arttığını, idari görevlerin zorlaştığını ve öğretmenlere daha çok sorumluluk yüklendiğinin altını çizdi.

Bazı öğretmenler, yıllık izinlerini dahi kullanamamaktan şikayetçi. Eğitim sektörünü bırakmayı düşünen İngiliz öğretmenler, bir daha hayatları boyunca eğitim alanına geri dönmek istemediklerini ifade etti.


EK MESAİ ÜCRETİ ALAMIYORLAR
Eğitim sendikası NEU üyesi öğretmenler, öğretmenlerin fazla mesai ücreti alamadan en çok çalışan meslek gruplarının başında geldiğini söyledi.

İngiliz öğretmenlerin dörtte biri, haftada 60 saatten fazla çalışıyor. Buna karşılık ek mesai ücreti alamadıkları gibi, birçok öğretmen hafta sonu tatili veya yıllık izin gibi imkanlardan yararlanamıyor.

İngiliz öğretmenler, haftada ortalama 55 saat çalışıyor. 

TEK SORUN İŞ YÜKÜ DEĞİL
NEU Genel Sekreteri Dr. Mary Bousted, “Hükümet, öğretmenlerin sorunlarını sadece iş yüküne indirgememeli” dedi ve ekledi: “Müfettişler vasıfsız. Donanımlı öğretmenler işi bırakıyor. Denetimler zayıf. Ücretler düşük. Hem velilerden hem siyasilerden baskı görüyoruz. İş yükünün fazlalığı aynı zamanda öğretmenlerin eğitime zaman ayırmasını engelliyor. Adil çalışma koşulları ve ücret talep ediyoruz.”